Meer dan honderd overnachtingen op 20 minuten uitverkocht

UPDATE: Burgemeester Termont:,Ik heb goed geslapen in Hotel Gent, naast het stationsuurwerk'

Foto: Rudy Tollenaere

Gent - Burgemeester Daniël Termont zegt dat hij goed geslapen heeft in de hotelkamer die kunstenaar Tazu Rous rond de toren van het Sint-Pietersstation heeft gebouwd. 'Ik heb goed geslapen,' verklaarde de burgemeester zaterdagvoormiddag. Een goed bed, en het is wel een bijzondere ervaring natuurlijk, maar als ik slaap, dan slaap ik, dus daar kan ik niet veel over vertellen', grapt Termont. 'Normaal leg ik mijn uurwerk naast mij, om de tijd te controleren, maar dat is met zo'n gigantisch uurwerk naast je bed natuurlijk niet nodig.' Termont zegt er zelf geen last van gehad te hebben, maar meent toch dat het licht dat het uurwerk zelf afgeeft, voor sommige mensen misschien wel een probleem kan zijn. Maar wie hier gereserveerd heeft, zal er geen spijt van hebben, ' aldus Termont, zaterdagvoormiddag

 Termont checkte vrijdagavond rond 22u15 in het hotel in. Hij werd er toen opgewacht door de kunstenaar zelf, door Track curator Philippe Van Cauteren en Steven Van Vooren, één van de bazen van het Carlton-hotel vlakbij, dat de verhuring en de exploitatie van de hotelkamer doet. De burgemeester moest wel meer dan honderd trappen de stelling op, eer hij de matras van het hotelbed kon testen en van het zicht over Gent kon genieten. 

Termont heeft in de kamer geen mini-bar en geen roomservice, maar kreeg wel twee flesjes water geserveerd. Maar de burgemeester haalde uit zijn rugzak alvast zijn eigen flesje water: 'Ik had mijn eigen water mee!'.
 
Na een inspectieronde van de hotelkamer, liet Termont zijn rugzak achter, want hij moest nog de stad in. Termont zou tot acht uur zaterdagmorgen in de hotelkamer overnachten. Even ging het gerucht dat ook de burgemeester zijn echtgenote in de hotelkamer zou overnachten, maar dat was niet het geval: 'Meer dan honderd trappen, het is niet niks, ik vertel haar de ervaring morgen wel' aldus Termont, terwijl hij vanop het terras van zijn hotelkamer boven zijn stad uitkeek.
 
 
Alle overnachtingen waren vrijdagochtend in amper 23 minuten allemaal verkocht. De hotelkamer zal 109 nachten op rij gasten ontvangen. De gasten betalen honderd euro voor één nacht met twee personen, ontbijt in het Carlton-hotel inbegrepen.
 
 

 

 

 

De plaatsen in de hotelkamer werden vrijdagavond vanaf 9 uur online verkocht. Maar na amper 23 minuten waren alle overnachtingen al ingenomen. De eerste gasten overnachten op 3 juli in de 23 meter hoge hotelkamer.

Sint-Annaplein

De Japanse kunstenaar Tazu Rous bouwde de hotelkamer. Hij was op uitnodiging van het Smak al in 2005 te gast in Gent, waar hij onder de naam Tazro Niscino een artistieke ingreep pleegde op het Sint-Annaplein. Het bronzen Christusbeeld, op een hoge sokkel omringd door het bulderende geweld van het verkeer, werd toen ingekapseld in een sfeervolle slaapkamer.

Klok van stationstoren

Voor Track bouwde Rous een hotelkamer rond de toren van het station Gent-Sint-Pieters. De scheiding tussen de publieke en private ruimte wordt opgeheven, want de enorme klok, die hoog boven het volk uittorent, komt tastbaar dichtbij. In de intimiteit van Rous’ kamer staat de bezoeker oog in oog met een publiek monument dat hij in het gewone leven, steeds op afstand ziet, half bewust en in een fractie van een seconde.
 

Ingewikkeld en complex werk

Het was een ingewikkeld en complex werk. Aannemer Blaton en de NMBS moesten steigers boven de luifel bouwen en de toren _ een monument _ beschermen. Daarnaast bouwden ze een trap die de bezoekers veilig naar omhoog moet brengen. Op de vraag hoeveel het kostte, zei ingenieur Amer Bitar van Blaton 'enige tienduizenden euro's'. 'Wij doen dat graag voor de stad Gent. Wij hebben hier al veel werken uitgevoerd en zijn nog bezig aan het station', zei hij.

Visitekaartje NMBS

Ook de NMBS vindt het kunstwerk belangrijk en beschouwt het zelfs als een soort visitekaartje.  'Het station viert in september zijn honderste verjaardag. We zijn volop bezig met de verandering aan het station dat een uiterst efficiënt reizigersstation met goede verdienen met het openbaar vervoer moet worden. Dat we met een kunstwerk kunnen aansluiten op de werd is mooI; Vroeger stonden stations vaak geïsoleerd in de stad. Dat willen we veranderen. Daarom doen we ook evenementen in de stations. We willen de band tussen dit station en de stad Gent veel inniger wordt', zegt Erik Sclep, communicatiemanager van NMBS Holding.

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio