Megaparking doet meer mensen naar auto grijpen, zegt Gents Milieufront

'Parking Sint-Pietersstation mist zijn doel'

'Parking Sint-Pietersstation mist zijn doel'

Foto: Lieven Van Assche

Gent - De mega-pendelparking aan het Sint-Pietersstation zorgt ervoor dat meer mensen met de auto naar het station komen. Dat zegt het Gentse Milieufront op basis van eigen enquêtes in de parkeergarage. 'Van de honderd ondervraagde gebruikers kwamen maar liefst 26 mensen vroeger met het openbaar vervoer naar het station. De makkelijk bereikbare parking doet dus meer mensen naar de wagen grijpen', klinkt het.

Het Gents MilieuFront bevroeg in de loop van de maand mei 2012 een kleine honderd gebruikers van de pendelparking. Ook in 2011 voerde GMF een identieke enquête uit. "De pendelparking zou het openbaar vervoer een boost geven, maar de resultaten van onze enquête vertellen een ander verhaal", klinkt het.

"Ten eerste is het aantal treinpendelaars dat de auto als voortransport gebruikt met maar liefst 26% toegenomen. Het gros van deze groep kwam vroeger met de tram, bus of stoptrein naar Sint-Pieters. In 2011 stelden we nog een toename van slechts 18% vast."

Verwaarloosbaar

"Slechts vier van de ondervraagde pendelaars zijn van de auto op de trein overgestapt omwille van de verbeterde parkeermogelijkheden bij Sint-Pieters. Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van 2011 (toen was er nog helemaal niemand die de overstap had gemaakt), gaat het om een bijna verwaarloosbare minderheid die de doelstellingen van het parkingproject niet waarmaakt."

"De vernieuwde parking is dus - voorlopig - nauwelijks in staat om nieuwe mensen te overtuigen om de auto voor hun pendeltraject te laten staan. De enquête toont in tegendeel een belangrijke stijging van het aantal pendelaars die nu voor het voortransport voor de auto kiezen, in plaats van het openbaar vervoer. Het aantal treinpendelaars dat met de wagen naar het station Gent-Sint-Pieters komt is dus gevoelig gestegen."

Meer fietsenstallingen

Het Gents Milieufront vraagt dat het aantal geplande fietsenstallingen in het nieuw station (10 000) moet nog verhogen, meer aandacht voor snelle, veilige en comfortabele fietsroutes naar het station en investeringen in openbaar vervoer op stadsniveau en vlotte verbindingen met de randgemeenten.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio