Klacht Vlaams Belang tegen Tapmaz geseponeerd

Klacht Vlaams Belang tegen Tapmaz geseponeerd

Foto: Dominique Dierick

Gent - Schepen Resul Tapmaz (SP.A) wordt niet vervolgd voor uitspraken over het Gentse Vlaams Belang die hij deed in de Turkse pers. Het Gentse parket besliste een klacht van VB-lijsttrekker Johan Deckmyn te seponeren. "Tapmaz heeft in algemene bewoordingen gezegd hoe hijzelf denkt over het Vlaams Belang. Zijn woorden kunnen beledigend zijn, maar laster/eerroof is het niet', zegt het parket.

De klacht was een uitloper van de VB-campagne 'Emirdag heeft je nodig', waarmee het Gentse VB Turken wil stimuleren om terug te keren naar Turkije. Naar aanleiding van een bezoek van een Gentse VB-delegatie aan Emirdag zou Tapmaz zich in de Turkse pers negatief hebben uitgelaten over het VB.

Johan Deckmyn diende een klacht voor laster en/of eerroof omdat "Tapmaz de VB'ers ervan beschuldige de Gentse vreemdelingen rioolratten te noemen en varkenskoppen in moskeeën te gooien". Maar het Gentse parket volgt die redenering niet en besliste de klacht te seponeren zonder verder onderzoek.

Warme ontvangst

"Resul Tapmaz heeft geen bepaald feit ten laste gelegd van uw persoon, doch zich in algemene bewoordingen uitgelaten over hoe hijzelf denkt over het Vlaams Belang, meer, hoe hij denkt dat de Gentse Turken gegriefd zijn door de 'warme ontvangst' die de parlementsleden van het Vlaams Belang te beurt viel in Emirdag", meldt het Gentse parket.

"Ook de vermeldingen 'noemt de vreemdelingen in Gent rioolratten, heeft varkenskoppen in onze moskeeën gegooid, zijn verdedigers van de nazi's die in Duitsland Turken levend in brand steken, ...' zijn geen bepaald feit naar de geest van de wet - alhoewel ze wel beledigend kunnen zijn - en deze kunnen dan ook niet als grondslag dienen voor de tenlasteleggeing laster/eerroof", besluit het Gentse parket.

Overwinning

"Dit is een overwinning voor vrije meningsuiting en voor de democratie", aldus Tapmaz. "Al had ik die beslissing wel verwacht."

"Begrijpen wie begrijpen kan", reageert Deckmyn op zijn website. "Wij vragen ons hoe het parket zou gereageerd hebben mocht het Vlaams Belang gelijkaardige uitspraken over Resul Tapmaz hebben gedaan." 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio