Docent in Kroatië voert onderzoek naar Lilse Krawaten

Docent in Kroatië voert onderzoek naar Lilse Krawaten

Maarten Rombouts, docent Nederlands in Zagreb in Kroatië, is met een onderzoek naar de herkomst van de Lilse Krawaten bezig. Foto: RR

Lille - De inwoners van Lille dragen al eeuwen de bijnaam Krawaten. Voor Maarten Rombouts (37), docent Nederlands aan de universiteit van Zagreb in Kroatië, was dat de aanleiding om bij de Lillenaren een onderzoek te voeren naar de herkomst van de naam.

De Krawatenhistorie van Lille gaat terug naar de zeventiende eeuw. Een Kroatische edelman werd op doortocht in Lille door enkele Lilse boeren in een moeras gedreven en daar om het leven gebracht. Sindsdien dragen de inwoners van Lille de spotnaam Krawaten. Ook vandaag duikt de bijnaam nog geregeld op in het dorp, denk maar aan de bekende Krawatencross, staminee De Crawaett en de voormalige verswinkel ‘t Krawaatje. 

Voor Maarten Rombouts, opgegroeid in Wechelderzande, is de Krawatenhistorie de aanleiding om een onderzoek te voeren bij de inwoners of ex-inwoners van Lille. Hij is sinds 2016 docent Nederlands bij de vakgroep Nederlandse taal- en cultuurkunde aan de universiteit van Zagreb in... Kroatië. “Ik kreeg een uitnodiging om een congres in Belgrado bij te wonen met als thema: de banden tussen Zuidoost-Europa en de Lage Landen. Dat was ongeveer op het moment dat de Krawatencross werd georganiseerd en toen viel mijn frank”, vertelt Maarten Rombouts. “Ik had zelf nooit het verband gelegd tussen Krawaten en Kroaten. Daarom ben ik wat opzoekingswerk gaan doen om uiteindelijk bij een fantastisch thema voor mijn lezing op het congres uit te komen."

De docent zette een enquête op de Facebookgroep Lille, Gierle, Wechelderzande en Poederlee, Groot-Lille in de Kempen. Hij polst de inwoners en voormalige bewoners van de gemeente of ze op de hoogte zijn van de herkomst van de bijnaam Krawaten. “Het enthousiasme om deel te nemen aan het onderzoek is overweldigend. In minder dan 24 uur tijd hebben 300 Lillenaars de vragenlijst ingevuld. Als ik 500 respondenten kan vinden, zitten we aan ongeveer 3% van de totale bevolking van Groot-Lille. Dat lijkt me meer dan voldoende voor een representatief onderzoek”, vertelt Maarten Rombouts. “Uit de eerste heel erg voorlopige resultaten blijkt dat meer dan de helft de bijnaam kent en weet dat Krawaten iets met Kroatië en Kroatische soldaten te maken heeft. Zo’n kwart van de Lillenaars heeft weet van de band met Kroatië, en dat is toch wel meer dat ik verwacht had.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio