Rechtbank spreekt Eandis vrij voor dodelijke gasexplosie

Rechtbank spreekt Eandis vrij voor dodelijke gasexplosie

Bij de zware ontploffing in de woning in de Korte Veldstraat in Turnhout kwamen in november 2015 twee bewoners om het leven. Foto: HO

Turnhout - De rechtbank heeft distributienetbeheerder Eandis en twee werknemers van een onderaannemer vrijgesproken voor een dodelijke gasexplosie in een woning in de Korte Veldstraat in Turnhout. Bij de ontploffing kwamen op 23 november 2015 twee bewoners om het leven.

Volgens de rechtbank zijn er geen bewijzen dat Eandis en twee werknemers van een onderaannemer mee verantwoordelijk zijn voor een zware gasexplosie in een rijwoning in de Korte Veldstraat in Turnhout. De hulpdiensten vonden na de ontploffing bewoner Jef Vissers (77) achteraan in de woning levenloos terug. Hij kwam volgens de onderzoekers waarschijnlijk door verstikking om het leven. Zijn vrouw Magda Baeyens (72) baande zich door de vlammen nog een weg naar buiten en liep zware brandwonden op. Nadat ze een week in coma had gelegen, is de vrouw in het ziekenhuis ook overleden. 

Volgens het Openbaar Ministerie waren Eandis en ook de twee arbeiders van een onderaannemer technisch verantwoordelijk voor een gebrek aan de gasleiding in de woning. Ze stonden terecht voor onopzettelijke doding van het koppel en voor onopzettelijke slagen en verwondingen aan twee stadsarbeiders die in de buurt aan het werk waren. Maar daar waren volgens de rechtbank geen bewijzen van, waardoor ze werden vrijgesproken.

Familieleden van de slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en eisten een schadevergoeding. Door de vrijspraak verklaarde de rechtbank zich op burgerlijk vlak onbevoegd. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio