Silo aan de Vaart sluit binnen twee maanden de deuren

Legendarische club kan niet op tegen klachten buurman

Legendarische club kan niet op tegen klachten buurman

Toon Janssens voor de Silo: sluiting onvermijdelijk Foto: cbl

Leuven - De organisatoren zijn moegetergd door de aanhoudende klachten van een buurtbewoner en de onzekerheid wat betreft de verlenging va het huurcontract. Hiermee komt een einde aan de Leuvense club waarnaar generaties voorbije decennia hun weg vonden.

'Het is met pijn het in het hart, maar we kunnen niet anders. In april houden we ermee op', zegt Toon Janssens (34) uit Glabbeek. Samen met zijn broer Bart Janssens, Bjorn Debergh en Tim Stok baat hij sinds 2007 onder de naam Club Silo de danstempel uit.
'Het begon met de komst van een nieuwe bewoner in hetzelfde gebouw anderhalf jaar geleden. Hij liet het vanaf dag een niet na om bij het minste overlast de politie te bellen', zegt hij. Gevolg: naast de feestneuzen begon op de duur ook de politie tot het vaste publiek te horen. De zaak escaleerde en Janssens werd voor de rechter gesleept. Hij moest een boete van 1.100 euro betalen.
De bewoner die elk weekend de politie belde, beroept zich op zijn recht op nachtrust. 'Minstens 60 weekends per jaar doe ik geen oog dicht. En dan heb ik het niet alleen over de bassen van de muziek die door de muren knallen alsof de stad gebombardeerd wordt. Er is ook het nachtlawaai van zatte feestgangers die daarenboven enorm veel afval laten liggen', zegt de bewoner die wenst anoniem te blijven.
De bewoner die pal boven de club woont, wijst niet alleen Janssens met de vinger. De huisbaas zou hem een kat in een zak verhuurd hebben. 'Toen ik interesse toonde in dit appartement, verzekerde hij me dat de Silo failliet was gegaan. Hij was me er vergeten bij te vertellen dat er ondertussen nieuwe uitbaters waren.'

Vragende partij
Club Silo is naar eigen zeggen vragende partij om een oplossing te vinden. 'Security is geen optie omdat deze niet mag ingrijpen. De stad ziet het ook niet zitten om zelf personeel in te zetten. Het gebouw isoleren is een andere optie, maar ondertussen is de eigenaar van het pand al aan het uitkijken naar nieuwe huurders', zegt Janssens.
Eigenaar van het pand is Maurice Vaes (67) uit Lubbeek. 'Ik ben aan het praten met andere geïnteresseerden, maar dat wil niet zeggen dat ik de samenwerking met Toon Janssens en zijn vennoten zomaar stopzet. Als zij de nodige investeringen willen doen, dan is er voor mij geen probleem', zegt hij.
Voor Janssens is dit geen afdoend antwoord. 'De kosten om het pand geluidsdicht te maken, komen op ons bord terecht. Ik durf niet eens uit te rekenen over welke bedragen we dan spreken. We krijgen ook geen enkele zekerheid van de eigenaar. Hij plaatste namelijk al aankondiging op de gevel. We kunnen moeilijk tot het laatste moment wachten om dj's te boeken. Dan zijn we te laat om aan de programmatie te beginnen. Nee, in april draaien we volumeknop dicht.'

Enorm verlies
Het einde van de Silo zou ook het einde kunnen betekenen van Down Under in Leuven, een concept dat draait rond underground house en techno. Het wordt georganiseerd door onder andere Andreas De Boever (27) en Jelte Scheys (27) uit Herent. Sinds september hebben ze dit concept uitgebreid naar een club in Londen. De Boever hoopt vurig dat er een oplossing komt. 'Dit zou een enorm verlies betekenen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat Club Silo onze stad op de wereldkaart zet. Als organisatoren krijgen we heel veel respect en positieve respons van wereldvermaarde dj's. Er zakt volk vanuit heel België af naar de Vaart. Trouwens, wat met de Leuvense jeugd? Waar moet die voortaan terecht?', zegt hij.
De Boever is ook de drijvende kracht achter Leuven Draait, een multidisciplinair gratis evenement. 'Daarvoor konden we beschikken over de Molens van Orshoven aan de Vaart. Ook dat is weg. De beleidsmakers moeten beseffen dat de Silo een Leuvense hoeksteen is. Het mag zeker en vast niet verdwijnen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio