Zone 30 in centrum Wevelgem

Zone 30 in centrum Wevelgem

Foto: Carlo De Winter

Wevelgem - Vanaf woensdag 1 augusuts is er een zone 30 in het centrum van de gemeente Wevelgem. Het gebied wordt begrensd in Lauwestraat ter hoogte van de Deken Jonckheerestraat en in de Lode De Boningestraat en de Brugstraat aan de spoorweg. Langs de N8 loopt de zone 30 van het stadhuis tot aan de Brugstraat.

In het mobiliteitsplan van 2004 was voorzien om in de deelgemeenten in het centrum een zone 30 af te bakenen. In Moorsele en in Gullegem zijn die zones 30 reeds enkele jaren een feit. Nu volgt ook Wevelgem. Alle schoolomgevingen in de 3 deelgemeenten zijn ook reeds meerdere jaren een zone 30.

Schepen José Debel: "Na overleg met en/of raadpleging van verscheidene ‘actoren’ (de bewoners, de gemeentelijke mobiliteitsraad, de verkeersdienst, De Lijn, de Vlaamse Overheid, de lokale politiezone Grensleie, de hulpdiensten) legde het College van Burgemeester en Schepenen op 23 mei ll. de afbakening van de nieuwe zone 30 in Wevelgem centrum vast. De nieuwe zone 30 is eigenlijk het bij elkaar voegen van bestaande zones 30 aan beide kanten van de N8 én het realiseren van een nieuwe zone 30 in een aantal centrumstraten."

De bedoeling is een verkeersveilig verblijfsgebied tot stand te brengen. Het snelheidsverschil tussen langzaam en snel verkeer verkleint. Auto’s die maar aan 30 km/u rijden hebben een kortere remweg dan wanneer ze aan 50 km/u zouden rijden. De kans op een dodelijk verkeersongeval neemt exponentieel toe met de snelheid. Voetgangers of fietsers, hebben bij een ongeval met een auto die 30 km/u rijdt een grotere overlevingskans dan met een auto die aan 50 km/u rijdt. Ook het aantal letselongevallen daalt.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio