LITERATUUR. Nieuw boek ‘De verborgen prelude’

LITERATUUR. Nieuw boek ‘De verborgen prelude’

Foto: Carlo De Winter

WEVELGEM - Eveline Vanhaverbeke, een 42-jarige lerares Frans en moeder van drie kinderen, heeft haar tweede boek geschreven. Na ‘De kleur van de sterren’ komt nu ‘De verborgen prelude’ uit. Beide boeken zijn historische romans. In haar eerste boek is de dichter Rimbaud de centrale figuur, in haar nieuw boek is dat de componist Chopin. Beide boeken spelen zich ook voor een groot stuk af in Frankrijk.

Het verhaal

Eveline Vanhaverbeke: “Ik had snel het idee van een basisonderwerp, nl. de verborgen helft van een muziekstuk, in mijn hoofd. Maar dit moest dan nog historisch geplaatst worden. Ik heb dan heel veel research gedaan en meerdere biografieën gelezen, zowel van Chopin als van zijn minnares Sand en ook van haar dochter Solange. Voor het verhaal van mijn boek heb ik dan mijn echtgenoot Lieven kunnen overtuigen om op vakantie te gaan naar Mallorca om ook daar onderzoek te kunnen doen. Het boek is dan ook voor 95% gebaseerd op historische gegevens over het leven van Chopin. De overige 5% is zuiver fictie die nodig was om het verhaal van de prelude te kunnen brengen. De ondertitel van het boek zou de volgende kunnen zijn: ‘Hoe het genie van Chopin de wereldorde kon bedreigen’.”

Uitgeverij Marmer

Eveline Vanhaverbeke: “Dit boek wordt uitgegeven bij uitgeverij Marmer en niet langer bij Manteau. Manteau richt zich meer op bestsellers en thrillers en daar hoor ik niet bij. Ik heb mijn manuscript opgestuurd naar diverse uitgeverijen en kon kiezen tussen een viertal uitgeverijen. De mensen van Marmer hebben me kunnen overtuigen om met hen in zee te gaan. Marmer is een Nederlandse uitgeverij die veel grote Nederlandse schrijvers en schrijfsters in hun portfolio hebben. De uitgeverij zou ook graag voet aan de grond krijgen in Vlaanderen en ze hopen dat ik hen daarbij kan helpen.”

Bob Van Laerhoven

Eveline Vanhaverbeke: “Ik ben blij met de waardering van mijn lezers, van de uitgeverij, en zeker ook met die van schrijvers en recensenten. Daarom stuurden we (de uitgeverij en ik) enkele exemplaren van dit boek rond. Bob van Laerhoven – die zeer lovend was over mijn debuut – zal zaterdag bij de boekvoorstelling het eerste officiële exemplaar van mijn boek ontvangen. Ik hoop echt dat recensenten mijn boek zullen weten te waarderen, want de verkoop wordt daar heel erg sterk door beïnvloed.”

Zaterdag 2 maart wordt in de bibliotheek van Wevelgem het boek officieel voorgesteld. Uitgever Marc Van Gisbergen zal uitleggen waarom hij hard gelooft in dit boek en journaliste (WTV) Mieke Dumont zal er Eveline interviewen. Na de overhandiging van het eerste exemplaar aan Bob Van Laerhoven wordt er afgesloten met muziek van Chopin.

Samenvatting van het boek ‘De verborgen prelude’

Wanneer Frédéric Chopin in het Parijs van 1838 voor de charmes van de controversiële Franse schrijfster George Sand valt, lokt de relatie heel wat reacties en geroddel uit in de Parijse beau monde. Voor de Poolse componist, die al sinds zijn kindertijd aan chronische luchtweginfecties lijdt, kondigt zich een dubbel harde winter aan. Op zoek naar een beter klimaat en naar de nodige rust vertrekken de geliefden samen met Georges kinderen voor enkele maanden naar Mallorca.
Voor de elfjarige Solange betekent de ontmoeting met de minnaar van haar moeder een keerpunt in haar leven. Meteen ontwikkelt zich een warme vriendschapsband tussen haar en de componist. Die vriendschap komt echter zwaar onder druk te staan wanneer de enige achtergebleven monnik in het klooster van Valldemossa ongewoon veel interesse vertoont voor Chopin. Met lede ogen moet Solange aanzien hoe haar vriend onder druk gezet wordt door de man en hoe dit zijn gezondheid zwaar ondermijnt.
Solange voelt zich aan de kant gezet en ze besluit op zoek te gaan naar de bedoelingen van de monnik.
Wat wil de man precies van Chopin? Is hij ook de man die haar ’s nachts de stuipen op het lijf gejaagd heeft? En wat betekenen de inscripties in de muur van een verlaten ruimte die de monnik regelmatig bezoekt?
Op het oude monnikenkerkhof komt het tot een confrontatie…

1898. In een partiturenkoffer op zolder vindt Romi een partituur van Chopin, persoonlijk gericht aan haar grootmoeder. Alleen de rechterhand van de prelude is uitgeschreven. De partij voor de linkerhand ontbreekt. Romi weet dat ze haar oma niet kan aanspreken over de partituur en ze geraakt er helemaal door in de ban. Samen met haar vriendin Lise trekt ze halsoverkop naar Parijs, de stad waar haar oma als jong meisje gewoond heeft. Maar zodra Romi het verleden van haar grootmoeder wil uitspitten, sluiten alle netten zich rond haar. Getuigen houden de lippen stijf op elkaar, verzwijgen essentiële zaken of misleiden haar met opzet. Romi geeft echter niet op…

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio