KWB zamelt oude GSM's in

© Koen Machtens

Van maandag 24 november tot en met zondag 7 december 2014 organiseert kwb een grootschalige gsm-inzamelactie. Gedurende deze twee weken verzamelt kwb in Vlaanderen en Brussel oude gsm-toestellen en -laders. Deze inzameling wordt georganiseerd in samenwerking met Recupel dat zorgt voor de recyclage van de aanwezige grondstoffen. Iedereen kan zijn oud gsm-toestel deponeren in de speciale inzamelboxen die op verschillende plaatsen te vinden zullen zijn. Ook kwb Keerbergen doet mee aan deze actie, met steun van de gemeente Keerbergen.

cjt

Met deze actie wil KWB de grondstoffenproblematiek op de kaart zetten. Gsm-toestellen bevatten namelijk heel wat kostbare en uiterst zeldzame grondstoffen zoals indium, kobalt, galladium, goud, palladium en platina. Daarom is het raadzaam om verstandig met deze materialen om te springen.Al te veel afgedankte elektro-apparaten blijven zonder verder nut in huishoudens en op kantoren rondslingeren of worden gedumpt in de huisvuilzak waarna ze in rook opgaan in de verbrandingsoven. Op deze wijze komen schadelijke stoffen in het milieu terecht en gaan tegelijk herbruikbare grondstoffen definitief verloren voor de volgende generaties. Gsm’s vormen door de aanwezigheid van vele zeldzame en kostbare edelmetalen een exponent van deze problematiek.

‘De ontginning van deze metalen gaat vaak gepaard met onherroepelijke milieuschade en kent ook diepgaande sociale gevolgen waarbij (mijn)werkers systematisch worden uitgebuit', verduidelijkt Koen Machtens, penningmeester KWB Keerbergen. 'Ook kinderarbeid komt er nog al te vaak voor. Omdat mijnbouw en het ontginnen van natuurlijke grondstoffen eindig is, moet er naar nieuwe methoden gezocht worden zoals ‘urban mining’: het recupereren van grondstoffen uit technologisch materiaal. Met de gsm-inzamelactie wil kwb hieraan meewerken. In België worden minder dan 5% van de ongebruikte gsm’s gerecycleerd terwijl er jaarlijks 4 miljoen toestellen verkocht worden. Per gezin liggen er 2 tot 4 toestellen ongebruikt in de kast. Een gigantisch potentieel aan grondstoffen dus.', waarbij hij er nog aan toevoegt dat de KWB niets verdient aan deze actie.

Het verwerken gebeurt volledig in België waardoor er geen afval naar derdewereldlanden verscheept wordt. Hiervoor doet KWB een beroep op Recupel dat verder instaat voor de professionele verwerking ervan.KWB Keerbergen kan bij deze actie rekenen op de steun van de gemeente Keerbergen. 'De gemeente Keerbergen schaart zich volledig achter het idee van de inzamelactie', aldus nog Machtens. 'Daarom ondersteunt ze deze actie door het ter beschikking stellen van de 3 inzamelpunten om de inzamelboxen op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen plaatsen en zal de actie eerstdaags op de website van de gemeente geplaatst worden.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs