Van Siciliaanse desserten tot maffiabestrijding

Van Siciliaanse desserten tot maffiabestrijding

Margherita, Aldo en Antonella Foto: Conny Justé

Bonheiden - Margherita Mazzocchi doet bij mensen uit de regio die op een of andere manier geïnteresseerd zijn in de Italiaanse cultuur in de brede zin van het woord, wellicht een of meerdere belletjes rinkelen. Zo geeft deze rasechte Italiaanse mama niet alleen al vele jaren Italiaanse taalcursussen, maar wijdt ze ook Bonheiden en omgeving in in de Italiaanse keuken. In dit kader nodigde ze onlangs zelfs de Siciliaanse kok en auteur van kookboeken, Antonelle Sgrillo, naar Bonheiden uit om haar cursisten de kneepjes van het echte Siciliaanse dessert bij te brengen. Terloops gaf Antonella, samen met haar man Aldo Penna, ook nog een les in de bestrijding van de maffia op Sicilië, een strijd waarbij zij beiden ook grote voorvechters blijken te zijn.

Normaal gezien geeft Margherita zelf cursus. Maar aan Antonella Sgrillo geeft ze graag plaats in de keuken af. Antonella baat immers al vele jaren een restaurant in Palermo uit. Ze staat er niet alleen dagelijks in de keuken, ze geeft er ook geregeld workshops. Vooral haar desserten zijn hierbij heel populair, zo populair, dat ze de recepten van enkele ervan enkele jaren geleden zelfs in een boek heeft gegoten. 'Wanneer mensen van mijn desserten hadden geproefd, vroegen ze mij geregeld of ik hen het recept niet wilde vertellen', vertelt Antonella. 'Ik heb dat zo vaak gehoord, dat ik maar beslist heb ze in een boek te bundelen.' De eerste editie dateert van 6 jaar geleden, onlangs kwam - gezien het succes ervan - de tweede editie op de markt. Aangezien Antonella het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen van haar recepten kunnen genieten, heeft ze ze zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. 'Ideaal voor onze cursus', komt Margherita tussen. 'Mijn cursisten konden hun Italiaans oefenen en leerden met de schrijfster zelf de lekkerste desserten maken. Die ze natuurlijk ook nadien mochten proeven.' 

Met 'Io riesco a vederci il Sole' laat Antonella bovendien een beetje in haar hart en in haar leven kijken. Zo gaat ieder recept vergezeld van een stukje poëzie, haar tweede passie, en werd het voorwoord geschreven door Tano Grasso, voorzitter van FAI, vereniging die strijd tegen de Italiaanse maffia, een strijd die ook Antonella en haar man Aldo Penna al vele jaren voeren. Met hun bezoek - en het boek - hopen ze dan ook niet alleen mensen te laten delen in de culinaire geneugten van hun land van oorsprong, maar ook meer bekendheid te geven aan deze problematiek die, alhoewel zij er nog dagelijks mee te maken krijgen, volgens hen veel te weinig aandacht krijgt in de rest van de wereld. 'De maffia heeft nog altijd veel te veel macht bij ons', bekennen ze. 'We strijden er iedere dag tegen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.' En aan de vele toeristen die weldra weer naar hun mooie land zullen afreizen geven ze graag volgende tip mee: kies voor hotels, restaurants, winkels die aangesloten zijn bij addiopizzo.org', besluit Penna. 'Dan ben je zeker dat je een zaak bezoekt die niet door de maffia onder druk wordt gezet.' 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio