Balenberg krijgt eigen bier

Balenberg krijgt eigen bier

Foto: Luc Coppens

Tremelo - Met de voor zich sprekende naam 'Balenberger' lanceert Luc Coppens nu zondag, tijdens het feest van de Bruine Vuurvlinder, het eerste Baalse streekbier.

Binnenkort is het eindelijk zover. Dan is er voor de eerste maal een Baals streekbier verkrijgbaar.  De naam die het gerstenat kreeg spreekt boekdelen: Balenberger.
De Balenberger is, als eerste bier uit de reeks ‘De Vuurvlinder’, een artisanaal gebrouwen goudblond bier met een laag alcoholgehalte (6%) en droge, licht bittere afdronk. Het bier werd in opdracht van Luc Coppens van het Baalse cateringbedrijf Het 25ste Uur gebrouwen bij Brouwerij Den Hopperd in Westmeerbeek, een brouwerij die enkel en alleen met biologische ingrediënten werkt. Luc Coppens was als biersommelier en zytholoog al langere tijd actief in de wereld van het betere bier. Maar onlangs besliste hij hier nog een stap verder in te gaan en zijn eigen bier op de markt te brengen. En zo zag onlangs de Balenberger het daglicht.


De naam Balenberger heeft uiteraard in de eerste plaats te maken met het dorp waar het recept voor het bier ontstaan is.  Zo verwijst het merk naar de plek waar o.a. dorpsgenoot Sven Nys al heel wat zweetdruppels achterliet met cyclocross en waar binnenkort ook zijn nieuwe belevingscentrum de deuren opent. 
De initiatiefnemer van de Balenberger had het idee om de cross mee op het etiket te verwerken, een idee waarvan hij voor de realisatie kon rekenen op Michael Mertens: de wielen op de achtergrond van het etiket en de bandensporen in de tekening van de berg maken één en ander duidelijk. 

Maar de Balenberg is meer dan alleen cyclo- en motocross.  Het tweede, en meteen ook hoogste gedeelte van deze zogenaamde getuigenheuvel, bevindt zich 45 meter boven de zeespiegel en in de omgeving van de watertoren, en herbergt en zeer mooi stukje natuur. Het is daar dat de ‘Bruine Vuurvlinder’ voorkomt, een tot een paar jaar geleden verloren gewaande vlindersoort. Deze werd begin 2004 echter terug gespot in buurgemeente Begijnendijk en later ook op de Balenberg. Het beheer van het domein wordt door Natuupunt volledig op deze “koesterbuur” afgestemd en het project wordt gesteund door Provincie Vlaam-Brabant, Regionaal Landschap Noord-Hageland en de gemeente Tremelo. Om het onder de aandacht te brengen, zal de vlinder als symbool op alle etiketten van de nog uit te brengen reeks bieren verschijnen en een prominente plaats krijgen op alle publiciteit en glazen. 

De lancering van het bier gebeurt op 5 juni, op de Balenberg zelf, tijdens het Feest van de Bruine Vuurvlinder, georganiseerd door Regionaal Landschap Noord-Hageland, Natuurpunt Tremelo en Natuurstudiewerkgroep Hagelandse Heuvels. De opbrengst van het bier gaat die dag naar Natuurpunt.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio