Openbaar onderzoek naar verbouwing Grand Veneur loopt

Openbaar onderzoek naar verbouwing Grand Veneur loopt

Foto: MVProjecten

Keerbergen - De projectontwikkelaar die de Grand Veneur kocht om er appartementen in onder te brengen, wil het art deco gevoel bij het gebouw zoveel mogelijk behouden.

Weinig gebouwen hebben al zo veel stof doen opwaaien als de Grand Veneur in Keerbergen. Naast het roemruchte verleden van het art-nouveaugebouw bracht ook de verkoop van het pand commotie met zich mee. Het gebouw stond jaren leeg en raakte in verval, tot het eind vorig jaar voor 900.000 euro door projectontwikkelaar MVprojecten werd gekocht om er residentiële appartementen en lofts in onder te brengen. Maar voor de start van de grootschalige renovatiewerken liep het weer even mis. Zo had de projectontwikkelaar de ramen, nadat deze door vandalen waren vernield, preventief dicht gemetst, zonder hiervoor echter de nodige vergunning te beschikken. 

Nadat de ramen weer in oude toestand werden hersteld, is het nu wachten op het resultaat van het openbaar onderzoek. Nog tot 7 juli 2016 kunnen er opmerkingen of  bezwaren bij het voorstel tot het verbouwen van het pand naar een meergezinswoning met 10 wooneenheden en een ondergrondse garage,worden ingediend.

Wie zeker geen bezwaren zal indienen, is de jonge Maarten Gabriels. Hij was het immers die tijdens zijn dagelijkse fietstocht langs het gebouw had opgemerkt dat de ramen waren dichtgemetst en hierover een vraag bij het gemeentebestuur had gesteld. Omdat hij er voordien voor school een studie en een werkstuk over had gemaakt, interesseerde het gebouw hem bijzonder. Deze interesse heeft hem intussen al enkele opmerkelijke ervaringen opgeleverd. Zo mocht hij begin juni, in het gezelschap van projectontwikkelaar Vercammen en schepen Marc Vangrunderbeeck de voorgelegde plannen voor het gebouw inkijken. En wat hij zag, beviel hem duidelijk. ”Het wordt terug een prachtig gebouw met de grandeur die het verdient”, reageert Maarten. “Zo komen er terug witte gevels zoals oorspronkelijk het geval was. Ook worden er weer ramen met horizontale verdelingen in art deco stijl geplaatst, en dit in de plaats van de houten ramen die er sinds de verbouwingen in 1978-80 door de scholengroep in waren geplaatst.” Maarten is dan ook blij dat de ontwikkelaar zoveel mogelijk elementen van vroeger te bewaren of er replica's van te maken.  Hetgeen ook door Vercammen zelf wordt bevestigd. “Ook de boog, voor velen het herkenningspunt van het roemrijke gebouw, zal behouden blijven”, voegt hij nog toe, waarbij hij nog een kleine verrassing in petto heeft. “Als we de toestemming van het gemeentebestuur krijgen, zouden we ook de gedenksteen van Antwerp X die enkele jaren geleden preventief werd verwijderd en sindsdien in de kelder van het gemeentehuis staat, opnieuw in de inkom plaatsen”, aldus Vercammen, die ook bijzonder blij is dat hij ook op de steun van de jonge Maarten kan rekenen. “Het was voor mij het mooiste compliment van hem te horen dat het een mooi project met respect voor het verleden is geworden. Ik hoop dan ook dat ook anderen, in het kader van het openbaar onderzoek dat nu nog loopt, er ook zo over denken.” 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio