Voordracht door Mia Doornaert: Hoe de Arabische lente een barre winter werd

Tremelo - Op uitnodiging van Neos Tremelo-Baal geeft Mia Doornaert op donderdag 15 december een voordracht met als titel ' Hoe de Arabische lente een barre winter werd'.

Journaliste Mia Doornaert werkte achtendertig jaar bij de krant De Standaard, tot ze in juli 2009 ging werken als onafhankelijke op het kabinet van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme. Ze studeerde klassieke filologie in Leuven, was jarenlang voorzitster van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België (AVBB) en presideerde van 1986 tot 1992 de Internationale Federatie van Journalisten (EFJ). In de Standaard verzorgt zij nog steeds de column ‘Doorgeprikt staat netjes’.  

Op donderdagnamiddag 15 december geeft ze vanaf 14 uur op uitnodiging van Neos Tremelo-Baal een voordracht in taverne Parkheide over de wereld na de Arabische Lente van 2011. Een voorproefje: Men heeft het lang willen verzwijgen of vergoelijken, maar we kunnen er niet meer naast kijken. Er is een probleem met de islam in Europa, getuige o.a. de bloedige aanslagen in Parijs en Brussel in de naam van Allah. En er is een enorm probleem met de vluchtelingen die Europa overspoelen, en die een totaal ondemocratische “cultuur” meebrengen. Zeker, de overgrote meerderheid van moslims in onze landen is vreedzaam. Maar het blijft een feit dat moslims moeilijker integreerbaar blijken in onze democratische maatschappijen dan immigranten uit andere culturen. En het blijft een feit dat er wereldwijd, van het Midden-Oosten tot Nigeria, een gewelddadige jihad aan de gang is. Om de Arabische zender Al Jazeera te citeren: ‘Zeker niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristen zijn vandaag wel moslims’. De blijde verwachting die de ‘Arabische lente’ van 2011 wekte behoort al lang tot het verleden. Die verwachting was trouwens totaal onrealistisch. De Arabische landen, en de meeste andere moslimlanden, hebben immers vrijwel geen ervaring met rechtstaat en goed bestuur, laat staan met democratie. 
De met PowerPoint geïllustreerde lezing van Mia Doornaert geeft inzicht in een ingewikkelde, gewelddadige wereld die ook ons heel erg raakt. Haar stelling is dat West-Europa veel zelfbewuster moet optreden, en moet durven zeggen voor welke waarden het staat.

Taverne Parkheide, Veldonkstraat 261a, 3128 Baal. Deelname kost 6 € per persoon, de organisatoren voorzien ook een drankje en toastjes. Meer info: Wim Feyaerts 016-53.41.50 of wfeyaerts@skynet.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio