Haachtse Groene schepen gaan 'Dagen Zonder Vlees' aan

Haacht - Nadat het Haachtse schepencollege afgelopen maand de alcohol had afgezworen, gaan de twee Groene schepen, Paul De Troyer en Dieter Van Besien, samen met andere groene schepenen en gedeputeerde Tie Roefs nu over op 'Dagen Zonder Vlees'.

Gedeputeerde Tie Roefs en 9 schepenen uit 8 Vlaams-Brabantse gemeenten schrappen gedurende 40 dagen zoveel mogelijk vlees en vis van hun menu.
 
De groene gedeputeerde en schepenen van Vlaams-Brabant zijn vanaf 1 maart de uitdaging aangegaan om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Deze uitdaging kadert in de “40 Dagen Zonder Vlees”-campagne.
 

 “De wereldwijde vleesconsumptie heeft jaarlijks drie miljoen hectare bos nodig. Die oppervlakte komt overeen met de grootte van België, zes miljoen voetbalvelden of zo’n anderhalf miljard bomen,” zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Wij doen mee aan de campagne omdat dit kadert in onze klimaatambities. We roepen mensen op om even stil te staan bij de oorsprong en ecologische voetafdruk van het stukje vlees op hun bord. Wij zijn niet tegen vlees eten, maar verkiezen het vlees van een lokale landbouwer boven dat van intensieve veeteelt.”
 
Dagen Zonder Vlees is een bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. De opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten.
 
“In juni 2014 ondertekenden wij allemaal het Burgemeestersconvenant waarbij we tegen 2020 onze CO2-uitstoot met 20% zullen verminderen. Deelnemen aan deze actie is een krachtig signaal dat wij alvast onze verantwoordelijkheid willen nemen om de klimaatverandering een halt toe te roepen,” zegt Karel De Ridder (Groen), schepen in Dilbeek. “Zelf ben ik sterk verschoten dat onze vleesconsumptie verantwoordelijk is voor zo’n groot deel van de CO2-uitstoot.”
 
Dagen Zonder Vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere en gezondere voedingsgewoontes.
 
“Door deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees probeer ik wat bewuster te kunnen omgaan met mijn vleesconsumptie,” aldus Dieter Van Besien (Groen), schepen in Haacht.
 
Volgende schepenen uit arrondissement Leuven nemen deel:
Hilde Van der Putten – Schepen te Bierbeek
Paul De Troyer – Schepen te Haacht
Dieter Van Besien – Schepen te Haacht
Annelies Vander Bracht – Schepen te Holsbeek
Mattias Bouckaert – Schepen te Oud-Heverlee
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio