Sterrenmama vraagt erkenning levenloos geboren kinderen

Sterrenmama vraagt erkenning levenloos geboren kinderen

Foto: Yoni Proost

Haacht - Annelies Maes, sterrenmama en Haachtse bestuurslid van de vzw Met Lege Handen, overhandigde onlangs met tal van andere betrokkenen van 3 vzw's een petitie met 18000 handtekening aan minister Koen Geens om op die manier het onrecht aan te klagen dat een kindje dat levenloos ter wereld komt, ongeacht de levensduur, in België geen geboorteakte krijgt.

3 vzw’s, werkzaam in de zorg rond perinataal verlies, hebben bij minister Koen Geens  een petitie voor de erkenning van doodgeboren baby’s ingediend. Zij vragen hiervoor een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek zodat ook levenloos geboren kinderen een officiële erkenning krijgen, een geboorte- en overlijdensakte en registratie in het Rijksregister. Tot op heden worden levenloos geboren kinderen enkel geregistreerd in het overlijdensregister, waardoor ze wel gestorven maar nooit geboren zijn. De organisaties hopen dat deze wetgeving weldra wordt aangepast en willen met de petitie ook aan de minister laten weten dat zij, in naam van vele sterrenouders, niet akkoord gaan met de huidige wetsvoorstellen die nu voorliggen, waarbij ouders slechts de mogelijkheid krijgen om hun levenloos geboren kind in een speciaal register in te schrijven.

De betrokken vzw's

- Met Lege Handen vzw is een vereniging van en voor ouders van een overleden baby. De vereniging is ontstaan vanuit de behoefte van ouders om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte. Ze werken actief samen met andere groepen of organisaties zoals ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, Kind en Gezin, expertisecentra kraamzorg, Familiehulp, OVOK (Ouders van een Overleden Kind), ... De vereniging verzorgt lezingen, vormingen en getuigenissen waarbij ervaringsdeskundigheid onderbouwd wordt door professionele knowhow rond rouw en verlies.


- Berrefonds vzw ondersteunt ouders die een baby verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Via 25 verschillende Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen verdelen ze gepersonaliseerde herinneringsdoosjes die houvast bieden tijdens het rouwproces. Verder organiseert het fonds ook evenementen om ouders op een sportieve en creatieve manier te laten netwerken. In het “koetshuis” te Antwerpen kan iedereen wekelijks terecht voor info, een luisterend oor of om mee de handen uit de mouwen te steken.

- Boven De Wolken vzw fotografeert overleden baby’s als mooie herinnering voor hun ouders en familie. Meer dan 50 professionele fotografen zetten zich vrijwillig en met veel liefde in om dit in Vlaanderen te verwezenlijken. Sinds de oprichting in april vorig jaar fotografeerde de vzw al meer dan 190 sterrenkindjes.


www.metlegehanden.be<http://www.metlegehanden.be>
www.bovendewolken.be<http://www.bovendewolken.be/>
www.berrefonds.be<http://www.berrefonds.be>

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio