Oproep. Deel uw ervaringen over de evacuatie van Geluwe en Wervik

Haacht - Tijdens de Eerste Wereldoorlog ving de gemeente Haacht gevluchte inwoners van Geluwe en Wervik op. In het Belevingscentrum '14--'18 ligt er een puzzelstuk en een notieblok. Aan Haachtenaren wordt gevraagd om hun verhaal en herinneringen over Geluwnaren en Wervikanen uit deze periode, te delen.

De evacuatie van Geluwe en Wervik
Begin 2017 presenteerde Call Cneut, afkomstig uit Geluwe en één van de bekendste en meest bekroonde illustratoren van ons land, het schilderij ‘De evacuatie van Geluwe en Wervik’ in zijn eigen unieke beeldtaal.

Van dit schilderij maakte de stad Wervik grote puzzelstukken als symbool voor de geëvacueerde inwoners. Iedere gemeente die inwoners uit Geluwe of Wervik heeft gehuisvest, ontving een puzzelstuk en een notitieboek. Ook het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk ontving een puzzelstuk. Bezoekers krijgen de kans om hun verhaal, eventueel herinnering aan een verhaal, over Geluwnaren of Wervikanen neer te pennen.

Een stukje van de puzzel
In de loop van november eindigt het project en worden het puzzelstuk en het notitieboekje weer opgehaald. Het puzzelstuk wordt terug in het ‘schilderij’ geplaatst en krijgt een prominente plaats in de stad geluwe. De notitieboeken met de verhalen worden verwerkt in een gedrukte uitgave. 

Bron: www.haacht.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio