Ook Haacht neemt deel aan de Autovrije Zondag

Ook Haacht neemt deel aan de Autovrije Zondag

Foto: Ann Dosfel

Haacht - Van 16 tot 22 september worden overal in Vlaanderen de voordelen van een autoluwe of autovrije inrichting van openbare plaatsen in de kijker gesteld In Haacht start deze week met een klassieker: Autovrije Zondag. Voor het eerst kan men er naar de tweedehandsfietsenmarkt en leert men in een simulator meer over ecodriving. Ook nieuw is de verkeersquiz, waarbij een klassieke quiz in een verkeersjasje wordt gestoken.

Week van de Mobiliteit

Zondag 17 september - Autovrije Zondag
Dinsdag 19 en woensdag 20 september - Onderhoud je eigen fiets
Donderdag 21 september - Car Free Day
Vrijdag 22 september - Verkeersquiz
Bekijk het volledige programma op www.haacht.be/week-van-de-mobiliteit
 
Autovrije Zondag
Zondag 17 september van 14.00 tot 17.00 uur
 
We maken het centrum autovrij en zorgen voor een uitgebreid aanbod aan informatie en animatie. Op het autodeelsalon vind je informatie over autodelen. Hierbij maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Ervaren autodelers vertellen hoe je dit concreet aanpakt. In een simulator kan je testen of je een goede ecochauffeur bent en leer je hoe je je brandstofverbruik naar beneden haalt.
 
Op de tweedehandsfietsenmarkt kan je als particulier je tweedehandsfiets verkopen. De gemeente zorgt voor een blanco formulier van overeenkomst dat je kan gebruiken om de verkoop te finaliseren. Als verkoper kan je je online inschrijven of je de dag zelf aanmelden (vanaf 13.30 uur, op het afgesloten deel op de Werchtersesteenweg). Er is ook een stand met e-bikes en je kan er je fiets gratis laten graveren.
 
Maar er is meer: leer de Klimaatraad kennen, test een promillebril, test een elliptigo of wandel mee met wandelclub Tornado. Het feest van de duurzame mobiliteit is er voor iedereen, ook voor de allerkleinsten. Daarom is er een ruim aanbod aan kinderanimatie: gekke fietsen, een fietsbehendigheidsparcours, een opblaasracebaan met kleuterfietsen en reuzengezelschapsspellen zorgen voor een flinke dosis kinderplezier. Coole jongeren zijn welkom bij de skateboardinitiatie.
 
Wie zondag 17 september naar sporthal Den Dijk gaat zonder auto, ontvangt een leuke en praktische beloning.
 
Onderhoud je eigen fiets
Dinsdag 19 of woensdag 20 september
Met een goed onderhouden fiets is het veiliger in het verkeer. Tijdens deze workshop kom je te weten wat een veilige fiets is en welk type bij jou past. Maar ook eenvoudige herstellingen leer je zelf uit te voeren, zoals banden en remmen herstellen, de fiets afstemmen op je lengte, … Je mag je eigen fiets meebrengen, maar dat is niet noodzakelijk.
 
Om 19.00 uur in de kantine van het burgemeester Cloetensstadion
Gratis, maar omwille van het beperkt aantal plaatsen is inschrijven verplicht via sportbeheer@haacht.be of 016 57 02 28
De workshop van dinsdag wordt herhaald op woensdag; je hoeft je maar voor één avond in te schrijven.
 
Car Free Day
Donderdag 21 september
Car Free Day is de jaarlijkse hoogmis van de duurzame pendelaar. Werknemers worden aangemoedigd om met de fiets, bus of trein naar het werk te gaan. Medewerkers van de gemeente en het OCMW maken ’s middags een gezamenlijke fietstocht doorheen de gemeente.
 
Verkeersquiz
Vrijdag 22 september
Voor de eerste editie van de Verkeersquiz slaan het Koninklijk Harmonieorkest Sint Cecilia en de gemeente de handen in elkaar. In een klassieke en onderhoudende quiz vormt het thema verkeer de rode draad. Een ideaal avondje uit met vrienden of collega’s.
Om 20.00 uur in GC Den Breughel
Deelnameprijs: 10 euro per quizploeg(max. 5 personen per ploeg)
Op voorhand inschrijven is verplicht via www.haacht.be/verkeersquiz

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio