Onvrede over sluipverkeer doet discussie over ongelijkvloerse kruising aan Haacht-Station heropleven

Haacht - 45% van de ondervraagde Haachtenaren heeft last van sluipverkeer. Zo blijkt uit de Gemeentemonitor die gisteren werd gepubliceerd. Deze probleemstelling doet de discussie over de ongelijkvloerse kruising aan Haacht-Station weer volop heropleven.

90% van de ondervraagden woont graag in Haacht.. Maar over de mobiliteit zijn ze niet erg te spreken. Zo blijkt uit de 'Gemeentemonitor' die gisteren is gepubliceerd en waarbij ook Haachtenaren via een enquête over hun gemeente werden bevraagd. Naast de verkeersveiligheid werd hierbij ook de hinder die zij door sluipverkeer ondervinden door de Haachtenaren aangeklaagd. In tegenstelling tot het gemiddelde van 27% van het Vlaamse stelde 45% van de ondervraagden last te hebben van sluipverkeer.

"Haacht is een doorgangsgemeente voor verkeer komende van achterliggende gemeenten die een verkeersstroom richting Brussel genereren", aldus burgemeester Steven Swiggers (Open VLD). "Dit veroorzaakt heel wat sluipverkeer naar of parallel met de N21 en N26, zeker als het verkeer daar gestremd raakt." Als oplossing wijst hij naar de Vlaamse regering, die via de realisatie van een ongelijkgrondse kruising aan Haacht-Station voor een vlottere mobiliteit op de gewestwegen kan zorgen. "Hoe vlotter het verkeer op de gewestwegen, hoe minder sluipverkeer over de gemeentewegen", aldus Swiggers, die meteen ook op één van de stokpaardjes van partijgenoot en gedeputeerde Ann Schevenels stoot. "Al jaren pleit ik voor een tunnel of fly-over aan Haacht-Station", reageerde ze. "Maar terwijl de andere partijen, De Lijn, NMBS, Infrabel en zelfs de brouwerij Van Haacht dit steunen, botsen we al evenveel jaren op een nee van de Vlaamse regering die duidelijk andere prioriteiten heeft." De gedeputeerde wijst hierbij ook op de 200.000 euro grote investering van de provincie voor de opwaardering van de stationsomgeving door de parking en de fietsenstalling aan te pakken. "We hebben ook het nodige PRUP gecreëerd zodat Vlaanderen de ruimte heeft om de gewestweg aan te pakken", besluit ze. "Tot heden echter zonder gevolg." 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio