Opruimcoach Gwendoline brengt de levens van anderen weer netjes op orde

Opruimcoach Gwendoline brengt de levens van anderen weer netjes op orde

Foto: Gwendoline Van Balberghe

Keerbergen - Eerst ruimde ze vooral haar eigen leven op. Nu gebruikt opruimcoach Gwendoline Van Balberghe haar ervaring en kennis om ook de levens van anderen weer in orde te brengen.

Ze is halverwege haar carrière, getrouwd, mama van 3 en baasje van hond Pippa. "Ik heb dus al heel wat jaartjes ervaring kunnen opdoen om alles steeds netjes op orde te houden", begint Gwendoline Van Balberghe haar verhaal, waarbij ze er meteen aan toevoegt dat ook zij alles met vallen en opstaan heeft moeten leren. "Ik besef heel goed dat het niet zo evident is als het soms lijkt. En toch lukt het me wonderwel", gaat ze verder. "Soms vraag ik me af of ik niet ‘opgeruimd’ werd geboren. Dankzij mijn ervaring als moeder, grafisch vormgever, administratief bediende in de sociale sector en onthaal-en communicatiemedewerker heb ik geleerd om alles steeds netjes op orde te houden. In de loop der jaren ontdekte ik mijn sterktes en interesses. Beetje bij beetje vielen de puzzelstukjes op hun plaats en toen wist ik het: ik ontdekte dat mijn passie om anderen te helpen én mijn passie voor orde voor datzelfde gevoel van rust in mijn hoofd zorgden. En dat is waar het tenslotte om draait."

Toen ze hoorde dat organizen een beroep was, besefte ze dat ze op die weg wilde verder gaan. Opruimen, structuren zoeken, overzicht creëren... Daar wilde ze ook professioneel iets mee doen. Ze besloot zich voor de bijhorende opleiding in te schrijven en behaalde het diploma van ‘Personal & Professional Organizer’. "Vanaf toen ging het allemaal heel erg snel", gaat ze verder. "Ik zocht een eigen bedrijfsnaam, NetjesOpOrde,  en bracht de nodige formaliteiten ook netjes in orde. Voorzichtig vertelde ik aan enkele mensen wat ik van plan was en nog voor ik goed en wel gestart was, kreeg ik al een eerste vraag. Mijn droom kreeg vorm en ik was gestart."

De enige vraag die haar even deed twijfelen om te starten was waarom mensen geld zouden geven aan iemand die opruimt en leert opruimen. "Waarom geld geven aan iets wat de meeste mensen niet fijn vinden", blikt ze terug. "Tot mijn proefklant tijdens mijn opleiding terloops eens zei dat ze dankzij al die trukjes en hulp terug een 'leven' zou krijgen van rust én tijd om te genieten. Het geld dat ze nu aan dokters uitgaf omdat het soms allemaal teveel werd, gaf ze met plezier aan een organizer."

Het is dan ook al snel duidelijk dat Gwendoline meer doet dan alleen opruimen. "Het gaat veel verder dan dat", reageert ze gedreven. "Louter opruimen is immers niet genoeg om klanten te helpen. Dat is maar een oplossing op korte termijn. Het is vooral het verhaal achter de mens dat me interesseert. Waarom heeft iemand geen overzicht in zijn ruimtes, administratie of leven? Hoe proberen mensen zich te redden in een moeilijke situatie en hoe zouden ze het eigenlijk graag willen. Waarom lukt het hen niet alleen? Wat geeft sommige mensen dan toch de moed om de hulp van iemand extern in te roepen? Het is dan ook geen oplossing om even die ene kleerkast op te ruimen of alle papieren te klasseren. Neen, het is juist dé uitdaging om samen met de klant een systeem te zoeken dat voor hem of haar werkt. Vermits er geen twee dezelfde situaties zijn, is het heel erg belangrijk om op maat te werken."

Via NetjesOpOrde kan Gwendoline voortaan haar kennis en ervaring doorgeven om daarna mensen (terug) gelukkig te maken. Zoals ze het zelf formuleert. "Als je doet wat je graag doet, hoef je trouwens nooit meer te werken. Dus ik besloot er helemaal voor te gaan en zo kwam ook voor mij beetje bij beetje alles NetjesOpOrde.", besluit ze. 

Meer info: www.netjesoporde.be

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio