Onvrede met het interne beleid

Luc Van Eesbeeck verlaat de politieke wereld

Luc Van Eesbeeck verlaat de politieke wereld

In betere tijden, toen alles nog koek en ei was tussen Luc Van Eesbeeck, Nick De Rijck en Geert Laporte Foto: Luc Van Eesbeeck

Tremelo - Daags nadat Nick De Rijck het lijsttrekkerschap van de N-VA had aangekondigd, liet partijgenoot Luc Van Eesbeeck weten met onmiddellijke ingang uit de politiek te stappen.

Jarenlang vormden ze de politieke tandem binnen de Tremelose afdeling van de N-VA. Hier kwam onlangs echter een abrupt einde aan. Daags nadat gemeenteraadslid Nick De Rijck zijn lijsttrekkerschap voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, met de burgemeesterssjerp als ultieme beloning, had aangekondigd, liet partijgenoot Luc Van Eesbeeck in een persbericht weten dat hij met onmiddellijke ingang uit de politiek stapt. Met het lijsttrekkerschap van De Rijck als spreekwoordelijke druppel, zou onvrede met het binnen de lokale afdeling gevoerde interne beleid hem tot deze beslissing hebben gedwongen. "De lokale afdeling wordt geteisterd door manipulaties en machtsmisbruik en activiteiten die indruisen tegen de gangbare normen en waarden van de partij", aldus Van Eesbeeck."Tevens kan ik mij niet verzoenen met bepaalde beslissingen die door het lokale bestuur werden genomen en niet in het belang zijn van de bevolking."

Alhoewel hij zelf niet dieper wil ingaan op de concrete wantoestanden binnen de partij, is het een algemeen bekend gegeven dat het al een hele tijd rommelt binnen de Tremelose N-VA. Reeds in september 2014 beëindigde de partijraad er het lidmaatschap van drie van hun gemeenteraadsleden, Kim Van Nuffelen, Koen De Vadder en Tjorven Puype, dit als resultaat van een reeds lang aanslepend conflict binnen de partij. Alhoewel twee van hen, Kim Van Nuffelen werd na haar verhuis vervangen door Geert Laporte, binnen de gemeenteraad bleven zetelen en op de gemeentelijke website nog als N-VA'er bleven aangeduid, is Puype inmiddels actief als jong Open VLD'er en werd de kloof met het - inmiddels tot trio uitgegroeide N-VA deel van die raad, zijnde Laporte, De Rijck en dus ook Van Eesbeeck steeds groter. Met het ontslag van deze laatste, die ook per direct zijn ontslag uit de gemeenteraad aankondigde, verliest de lokale afdeling van de N-VA meteen een van haar boegbeelden.

Reeds in 1972 werd Van Eesbeeck immers, en dit op 23-jarige leeftijd, lid van de Volksunie en was hij van 1982 tot 1988 gemeenteraadslid in zijn geboortedorp Denderleeuw. "In zeer moeilijke omstandigheden heb ik in Tremelo aan de wieg gestaan van de N-VA en heb ik er gedurende bijna 10 jaar de N-VA kar quasi alleen getrokken", aldus Van Eesbeeck zelf. Aan deze grote politieke betrokkenheid komt nu een einde, een beslissing waar ook zijn voormalige partijleden alleen maar akte van kunnen nemen. "We betreuren zijn beslissing", zo luidt het bij hen. "Wij danken Luc dan ook voor zijn jaren inzet voor de partij. Wij gaan nu verder met de lijstvorming en zullen deze zeer kortelings bekend maken."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio