Borden als protest tegen vliegroute Leuven Rechtdoor

Borden als protest tegen vliegroute Leuven Rechtdoor

Foto: Sofie Steenhaut

Haacht - Aan de Wijgmaalsesteenweg in Haacht werden protestborden tegen de vliegroute Leuven Rechtdoor in de tuin geplaatst.

Wanneer het actiecomité Leuven Rechtdoor begin mei in Haacht een informatievergadering over de omstreden vliegroute, die ook Haacht treft, in deze gemeente had gehouden, had ze de aanwezigen ook enkele protestborden aangeboden. Deze borden, geïnspireerd op de oscarwinnende film '3 billboards outside Ebbing, Missouri' geven mensen de mogelijkheid om hun ongenoegen ook met grote borden in hun tuin te uiten.  "Enkele aanwezigen hadden meteen die avond hun interesse hierin betoond", aldus Rik Hyus namens de vzw Leuvens Rechtdoor. "Het zullen dan ook 'rondreizende borden' worden die periodiek in een andere tuin opduiken ergens in de regio 'Leuven Rechtdoor'. Nieuwe kandidaten mogen zich nog altijd aanmelden. We plaatsen ze op de wachtlijst."

Inhoudelijk verwijzen de borden naar de invoering van de nieuwe vliegroute 'Leuven Rechtdoor' vier jaar geleden in 2014, waarbij ze oa wijzen op het verdwijnen van de rustdagen. "Met 'rustdagen' wordt bedoeld dagen zonder vliegtuiglawaai", aldus nog Huys. "Telkens het oostenwind was, beschikte de regio vroeger over een 'rustdag', maar nu krijgt men hier stijgende vliegtuigen bij oostenwind en bij westenwind dalende vliegtuigen, zodat er geen rustdagen meer zijn. Dit is de enige regio rond de luchthaven die nooit rustdagen krijgt. We willen deze rustdagen terug en vragen daarom een  billijke spreiding zoals die vroeger altijd bestaan heeft en waarbij ook de regio ten westen van Leuven  een deel van de geluidshinder op zich neemt. De beleidsverantwoordelijken - inclusief Minister Bellot - hebben
het immers steeds over een noodzakelijke spreiding. Graag nu ook nog de daad bij het woord voegen.", besluit hij gedreven.

Een van de bewoners die een bord in hun tuin hebben geplaatst is Jan Robbeets (zie foto) uit Kelfs. Als inwoner van Kelfs plaatste hij de 3 borden in de tuin om een billijke spreiding te eisen. Hij hoopt dat ook anderen zijn voorbeeld volgen zodat de borden om de 14 dagen een andere bestemming in de buurt krijgen.

Meer info www.leuvenrechtdoor.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio