Hitte goeit roet in het eten van vuurspektakels

Tremelo / Keerbergen / Haacht - De tropische temperaturen van de afgelopen weken zorgen in heel wat gemeentes voor controverse over de organisatie van vuurwerk bij de vele feestelijkheden die nu overal worden georganiseerd.

Hitte en vuurwerk, het blijft een gevaarlijk spel. En de grens over de aanvaardbare veiligheid is niet altijd gemakkelijk te trekken. Zo bleek reeds vorig weekend. Terwijl het vuurwerk, dat in Keerbergen als afsluiter van de Molenfeesten was voorzien, uit veiligheidsoverwegingen werd afgelast, klonken enkele kilometers verder, in Haacht, op zondagavond wel de bekende knallen als afsluiter van de Primusfeesten. 

"In Keerbergen ben ik van mening dat ik dit, terecht, niet toegestaan heb door de droge weersomstandigheden en het navenante risico op brand", reageerde burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). "De brandweerzone heeft bij monde van de zonecommandant aan de burgemeesters van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost ten sterkste geadviseerd om vuurwerk niet te laten doorgaan. Bovendien heeft de brandweerzone ons gemeld dat zij geen garantie gaven op de aanwezigheid van een brandwacht en als deze er wel zou zijn deze betalend zou zijn, t.t.z.. 1240 EUR niet geïndexeerd."

In Haacht bleek de burgemeester vorige week een andere mening te zijn toegedaan. "Wij hebben meer dan een maand geleden een brandpreventieadvies gevraagd en tevens een brandwacht opgevorderd tegen 24 uur", aldus burgemeester Steven Swiggers (Open VLD).." Dit gebeurt in Haacht al jaren zo." Hij voegt eraan toe dat er een groot verschil naar brandrisico toe bestaat tussen een bos- of grasrijke omgeving zoals bij de Molenfeesten en de Primusfeesten in een dorpskern met dakpannen, beton, asfalt, kasseien en klinkers waarop gensters kunnen vallen. "Bovendien wordt door de brandwacht na het vuurwerk twee maal controle gedaan.", besluit hij. "Een visuele en een controle met een warmtemeter. Deze controles worden herhaald met een tussenpauze van 15-20 min."

Dit weekend zal het gepland vuurspektakel bij de Zomerbar, georganiseerd door de Haachtse vzw Les Cousins, dan weer wel worden geannuleerd. "De vuurshow diende door de droogte te worden afgezegd", luidt het daar. "We hebben het vervangen door een goochelshow."

Daarnaast maken de organisatoren van het populaire beachvolleybaltornooi, BV Deluxe, dat dit weekend in Baal wordt georganiseerd, zich sterk dat het zandparcours een verantwoorde bodem voor het beloofde vuurspektakel op zondag biedt. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio