De kast toont eretekens uit WO I

Haacht - In de inkomhal van GC Den Breughel bevindt zich al geruime tijd een kast, waarin Haachtenaren een stukje van hun bijzondere verzamelingen kunnen tentoonstellen. Momenteel heeft commandant b.d. Pat Van Hoorebeke hiervan gebruikt gemaakt. Hij toont er zijn privéverzameling eretekens en medailles afkomst uit WereldOorlog I.

Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. In 2014-2018 herdenken we honderd jaar Groote Oorlog. De Eerste Wereldoorlog had een wereldwijde impact.

Uit meer dan vijftig landen kwamen soldaten om te vechten in Flanders Fields. Dit najaar is het tijd om stil te staan bij het einde van deze duistere periode, honderd jaar geleden.

Commandant b.d. Pat Van Hoorebeke (Haacht) was diensthoofd faleristiek in het Koninklijk Legermuseum. Hij is auteur van verschillende werken over orden, decoraties en medailles en heeft een kleine privéverzameling met eretekens en medailles.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek er een grote nood te zijn aan eretekens voor verdienstelijke militairen en burgers. Al in 1915 werden een Burgerkruis 1914-1915 en een Oorlogskruis ingesteld. In de periode van 1916-1918 werden verschillende medailles uitgereikt zoals bijvoorbeeld de Medaille van Koningin Elisabeth, de Medaille van de Afrikaanse Veldtocht, de IJzermedaille en een maritiem ereteken.

Onmiddellijk na de bevrijding werden speciale linten ingesteld om burgers te onderscheiden in de Nationale Orden. In 1919 werd de Medaille van Koning Albert ingesteld, voor dokters en mannen in caritatieve comités. Het Comité voor Voedselhulp kreeg een medaille in vier klassen en de militairen kregen een (Intergeallieerde) Overwinningsmedaille en een Herinneringsmedaille met baretjes voor hun frontstrepen.

De regering zag zich in de periode van 1922 tot 1934 genoodzaakt om onder druk van nieuwe groepen van belanghebbende telkens nieuwe eretekens in te stellen. Speciale daden werden beloond met specifieke eretekens voor bijvoorbeeld gedeporteerden, oorlogsvrijwilligers, mensen die aan de heropbouw van België werkten, politieke gevangenen en kolonialen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio