Onzekerheid bedreigt voortbestaan intergemeentelijke drug- en alcoholpreventiewerking

Haacht - De Haachtse schepen, Nico Bogaerts (Open VLD), klaagt in een open brief aan minister Vandeurzen (CD&V) de onzekerheid over het voorbestaan van de intergemeentelijke drug- en alcoholpreventiewerking aan.

Sinds 2008 zorgt de provincie Vlaams-Brabant voor de financiële ondersteuning van intergemeentelijke samenwerking rond drug- en alcoholpreventie. In Haacht werd op dit initiatief ingetekend in 2010. De gemeente Haacht stelt nu samen met de gemeenten Keerbergen, Kampenhout en Kortenberg een preventieambtenaar tewerk met deze provinciale ondersteuning. "Deze steun bedraagt heden 35.310,60 EUR op jaarbasis, wat een groot deel van de loon- en werkingskost dekt", aldus de schepen. "Door de overheveling van de bevoegdheid welzijn van de provincies naar Vlaams niveau is er echter onduidelijkheid ontstaan over de toekomst van de ondersteuning van de intergemeentelijke samenwerking rond drug- en alcoholpreventie. Sinds 2015 wordt getracht duidelijke antwoorden te krijgen van de bevoegde Vlaamse ministers over de ondersteuning die na 1 januari 2019 zal gegeven of verdergezet zal worden, duidelijkheid die tot op heden nog niet kon worden gegeven."

De schepen vreest dat zonder duidelijkheid het risico dat de intergemeentelijke preventiewerking vanaf 1 januari 2019 zal dienen stopgezet te worden. "Gemeentes kunnen zich immers niet voorbereiden en correcte budgetten opmaken", aldus Bogaerts. "We hopen dan ook dat er snel een antwoord van de minister komt."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio