Week van de mobiliteit doet stilstaan bij eigen verplaatsingsgedrag

Week van de mobiliteit doet stilstaan bij eigen verplaatsingsgedrag

Foto: www.haacht.be

Haacht - Tijdens de Week van de Mobiliteit, die loopt van 16 tot 22 september, heeft de gemeente Haacht tal van activiteiten gepland om haar inwoners te laten stilstaan bij hun verplaatsingsgedrag en mobiliteit.

De campagneweek wordt op16 september afgetrapt met de Autovrije Zondag, waarbij de auto uit het centrum wordt geweerd plaats te maken voor tal van activiteiten in een autovrij centrum. Op dinsdag is er een workshop waarin men de basisvaardigheden leert om de fiets te onderhouden. Kinderen kunnen woensdagnamiddag gratis naar De betoverende verkeersschow in GC Den Breughel, en ’s avonds vertelt verkeersspecialist Kris Peeters over zijn visie op mobiliteit. Of je een gROOD licht bent kan je ontdekken in de quiz die Het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Cecilia Haacht en de gemeente samen als afsluiter organiseren.

 

Autovrije Zondag
Zondag 16 september

lVoor de tweede maal wordt er een tweedehandsfietsenmarkt georganiseerd waar iedereen een fiets kan kopen en verkopen. De gemeente zorgt voor een blanco overeenkomst die men kan gebruiken om de verkoop te finaliseren. Zoals elk jaar kan je je fiets ook gratis laten graveren. Breng hiervoor je fiets en je identiteitskaart mee. Op het marktplein is iedereen welkom bij VELOKadee, een  verhuursysteem voor kinderfietsen waarmee je voor 60 euro per jaar altijd een kinderfiets op maat hebt. Wanneer je kind groter wordt, ruil je de fiets in voor een groter exemplaar. Ook het onderhoud is begrepen in de prijs. Wie graag op rollen fietst wordt uitgedaagd voor een wedstrijdje. De opbrengst hiervan gaat naar Kom op tegen Kanker.

 

Datzelfde weekend houden de lokale handelaars en herfsthappening en daarom zijn de meeste winkels die zondag gewoon open. Daarenboven zorgen de handelaars voor muziek met optredens in de Werchtersesteenweg en Stationsstraat.

Uiteraard zou het fijn zijn moest iedereen de auto thuis laten die dag. Kom je toch met de wagen, dan kan je vanaf de randparkings Klapgat en Lombaarden naar het centrum met een bijzondere shuttledienst: de feestfiets of de huifkar.

14.00 tot 17.00 uur | Markt Haacht | gratis toegang |

 

Onderhoud je eigen fiets
Dinsdag 18 september

In deze workshop leert men enkele basisvaardigheden om zelf je eigen fiets te kunnen onderhouden zoals je fiets afstemmen op je lengte en banden en remmen herstellen. Je mag je eigen fiets meebrengen, maar dat is niet verplicht.

19.00 uur | GBS De klimop | gratis | inschrijven verplicht via verkeer@haacht.be

 

De betoverende verkeersshow 
Woensdag 19 september

Fil is het manusje-van-alles in het circus. De voorstelling dreigt in het water te vallen wanneer goochelaar Marcus een ongeval heeft gehad met de fiets. Fil krijgt de opdracht om een goochelshow in elkaar te steken. In zijn zoektocht naar toffe trucks botst Fil samen met de kinderen spelenderwijs op verschillende verkeersthema's. Een interactieve theatershow voor kinderen.
14.00 uur |voor kinderen | GC Den Breughel | gratis  | bij voorkeur reserveren (niet verplicht) via verkeer@haacht.be

 

Zonder dwarsliggers rijden er geen treinen
Woensdag 19 september om 20.00 uur

De andere Kris Peeters was ooit schepen voor mobiliteit in Antwerpen, nu is hij politiek gepensioneerd. De verkeersdeskundige vertelt over klimaat en mobiliteit. 
20.00 uur | GC Den Breughel | gratis | bij voorkeur reserveren (niet verplicht) via verkeer@haacht.be

 

't gROOD licht
Vrijdag 21 september

Een onderhoudende quiz waarin verschillende thema’s en spelrondes de revue passeren. Per ploeg kunnen maximum vijf personen deelnemen. Een samenwerking van Het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Cecilia Haacht en de gemeente.

20.00 uur | GBS ’t Haegje | 5 euro/ploeg | inschrijven via www.haacht.be/week-van-de-mobiliteit

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio