Nieuwe brug over Laak is geopend

Nieuwe brug over Laak is geopend

Foto: Vlaamse Waterweg

Tremelo - De nieuwe brug over de Laak in Ninde werd onlangs geopend. Tremelo heeft hiermee meteen ook een primeur. De jaagpadbrug in Tremelo is de eerste composietbrug in het ambtsgebied van De Vlaamse Waterweg.

Sinds 20 augustus werkte de Vlaamse Waterweg aan de vernieuwing van het brugje over de monding van de Laak. De vorige brug verkeerde in een slechte staat en was onveilig. Gebruikers van het jaagpad moesten sindsdien een omleiding volgen via de andere oever (via de Damiaanbrug) of via de Beverlaak - Pater Damiaanstraat. 

De werken werden onlangs beëindigd waardoor de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Laak nu weer open voor verkeer is. De oude stalen brug met betonnen brugdek werd vervangen door een lichter, veiliger  en onderhoudsarmer composieten exemplaar. 

De nieuwe brug overspant de Laak vlakbij haar monding in de Dijle en vervolledigt als het ware het jaagpad langs de Dijle waar de Laak dat onderbreekt.  De Vlaamse Waterweg koos bij de constructie voor het onderhoudsarme en duurzame composiet.

De voordelen van composiet, in feite een glasvezelversterkt hars, zijn talrijk. Zo luidt het bij de Vlaamse Waterweg. "Composietbruggen zijn zeer licht en daardoor gemakkelijker te transporteren en te monteren. Door hier voor een composietbrug te kiezen, hoefden we bovendien de landhoofden niet aan te passen, wat een positieve invloed heeft op de totaalkost van het project. Ook de onderhoudskost van de brug zal naar verwachting lager liggen, aangezien ze niet roest (in tegenstelling tot staal), niet rot (in tegenstelling tot hout) en een verwachte levensduur van 100 jaar heeft. "


De nieuwe brug is 10,8 meter lang, 3 meter breed en weegt 4 ton (inclusief slijtlaag en leuningen). De maximale draagkracht van de brug bedraagt 9 ton. Ze is minimum 30 jaar onderhoudsvrij en heeft een verwachte levensduur van 100 jaar. De kostprijs bedraagt ongeveer 22.000 euro exclusief plaatsing.

De jaagpadbrug in Tremelo is de eerste composietbrug in het ambtsgebied van De Vlaamse Waterweg nv. Eerder werden al kunststoffen damplanken gebruikt voor de bouw van de nieuwe oeververdediging langs het Zeekanaal Brussel-Schelde in Grimbergen. Ook in Brugge zullen begin volgend jaar twee oude voetgangers- en fietsersbruggen worden vervangen door composieten exemplaren.
 

Bron: www.vlaamsewaterweg.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio