Tremelo herdenkt einde WO I met verhalen rond de vredesboom

Tremelo - Op 11 november 2018 zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Ook in Tremelo zal die dag niet onopgemerkt voorbij gaan.

Honderd jaar geleden, op 11 november 1918 om 11 uur zouden alle geweren en kanonnen zwijgen. Het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog, na vier jaar gruwel en geweld. Het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt wereldwijd herdacht. Ook in Tremelo, waar met het planten van een vredesboom zal worden aangeknoopt bij een eeuwenoude traditie. Op zondag 11 november zal het gemeentebestuur op het Damiaanplein een winterlinde als vredesboom inhuldigen. Een herdenkingsboom die op deze plaats ook een eerbetoon is aan de oorlogsslachtoffers van wie de graven aan de kerk in Tremelo in de loop van de geschiedenis verdwenen zijn.

Na het herdenkingsmoment neemt de gidsenbond de bezoekers mee in het spoor van de Groote Oorlog. Vanop de huifkar of al wandelend komt men langs historische plaatsen waar de gidsen verhalen vertellen uit het dagelijkse leven van kleine en grote helden tijdens de oorlogsjaren in Tremelo, Baal en Ninde. Jan Van Dijck, Jan Van Leemputten en Steven Volckaerts reconstrueerden op basis van documenten en foto's uit eigen archieven, de archieven van het Leger en de gegevens uit de persoonlijke militaire dossiers van soldaten de gebeurtenissen in Baal tijdens de periode 1914-1918. Ook overleden heemkundig schrijver Rik Wouters bundelde in zijn boek 'Tremelokermis 1914, een dorp in lichterlaaie' een aantal opmerkelijke verhalen over de inval van de vijand in onze gemeente en de daaropvolgende vier bezettingsjaren. De verhalen, illustraties en foto's uit dit rijke archief over 'De Groote Oorlog in Tremelo en Baal' worden tentoongesteld in de Lindebloesemzaal naast de bibliotheek. De tentoonstelling en rondleidingen zijn vrij en gratis te bezoeken op zondag 11 november tussen 12 en 16 uur. De tentoonstelling loopt daarna nog tot 25 november tijdens de openingsuren van de bib.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio