Basil gaat van BsCream naar Ijssalon Bas

Basil gaat van BsCream naar Ijssalon Bas

Het nieuwe ijssalon is in aanbouw Foto: Basil Cahusak

Haacht / Boortmeerbeek - Na jarenlang als kok in Restaurant De Brug te hebben gewerkt en vorig jaar een eerste voorzichtige stap als zelfstandig ijsbereider in bijberoep te hebben gezet, gaat Basil Cahusak uit Haacht er dit jaar volledig voor. Zo opent hij dit jaar in Boortmeerbeek zijn eigen ijssalon.

19 jaar lang heeft hij als in Restaurant De Brug gewerkt, 13 jaar was hij er zelfs chef-kok. Maar ook dan stak zijn geheime passie, de bereiding van ijs reeds de kop op. "Ik heb altijd seizoensgebonden suggesties uitgewerkt", vertelt Basil Cahusak. '"Hierbij verzon ik vaak bijpassende ijssoorten. En sinds we op de tweedehandsmarkt een ijsmachine op de kop konden tikken, ben ik in het restaurant zelf ijs beginnen te maken." Al snel bleek het iets wat hij veel energie in kwijt kon, waardoor hij er dan ook vol overgave op in is gegaan. Met succes zo bleek. "Mensen kwamen vaak speciaal naar het restaurant om als nagerecht een goed ijstje te eten", gaat hij verder. Het kon dan ook niet uitblijven dat het bij hem ook verder begon te kriebelen. "Omdat ik steeds meer plezier kreeg bij het maken van ijs, ben ik vorig jaar in bijberoep ijsbereider geworden", aldus Basil. "In de keuken van mijn woning konden de ijsmachines draaien, in de garage kwamen de diepvriezers met ijs om om de Haachtenaren (en inwoners van buurtgemeenten) te voorzien van liter bakjes ijs. In de zomermaanden had ik al een 25tal smaken van mijn eigen ijsmerk BsCream liggen en was ik iedere maandag open zodat ik niet alleen bakjes ijs maar ook gewoon een ijsje aan de mensen kon aanbieden." Een jaar lang had hij de tijd om zijn ijs constant te verbeteren. "Ons lactosevrij ijs werd schepbaar op -18 graden,  na veel experimenteren is de volle smaak van “roomijs” bereikt zonder enig dierlijk materiaal en hebben we als leuke eye catcher ook pikzwart ijs gemaakt, door er actieve koolstof aan toe te voegen. Veel mensen vinden dat geweldig, sommige vinden het wat raar of eng, maar speciaal is het wel.", gaat hij enthousiast verder.

Het mag dan ook niet verbazen dat de stap naar een eigen ijssalon, na dit jaar, wel heel klein werd. "Ik droomde al lang van een eigen zaak, maar alles is wel een beetje sneller gegaan dan gedacht", bekent hij lachend. "We vonden een geschikt pand dat we intussen grondig aan het verbouwen zijn. Onze voorlopige startdatum is 2 maart." En alhoewel hij in eerste instantie en ijssalon wil zijn, stoppen zijn plannen nog niet. Zo wil hij zijn ijskaart op termijn ook aanvullen met een kleine kaart voor de snelle passant, zoals hij dat zelf formuleert. "Geen ingewikkelde gerechten met schuipjes en 10 ingrediënten en texturen op 1 bord. Maar een  goeie maaltijd aan een eerlijke prijs", blikt hij vooruit. "Een pasta gerecht, in het seizoen een mosseltje of wat asperges. Alles zo seizoensgebonden mogelijk, zoals ik dat altijd heb gedaan. Maar ook een high tea zie ik wel zitten. En inzetten op gluten- en allergenen vrije produkten." Ideeën te over, die Basil. 
 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio