Update. Ook in Haachtse scholen zal worden gestaakt

Haacht - Op woensdag 20 maart komt er een algemene staking in het onderwijs. De Vlaamse onderwijsvakbonden roepen alle niveaus op om het werk neer te leggen. Aangezien de scholen verwachten dat er massaal op deze oproep zal worden gereageerd, zal er in de meeste scholen die dag geen les worden gegeven. De regeling betreffende de mogelijke opvang van de kinderen is dan weer verschillend van school tot school. Terwijl sommige scholen via een brief aan de ouders lieten weten geen opvang te zullen voorzien, wordt dit in andere scholen dan weer wel geregeld.

Zo is er een algemene sluiting zonder opvang bij onder meer VBS Lambertzhoeve in Tildonk en VBS De Wieltjes in Haacht-Station. "Aangezien het mogelijk is dat alle leerlingen die dag aanwezig zouden kunnen zijn, hetgeen ik als directeur moet voorzien, is het aantal aanwezige leerkrachten te klein om correct opvang te voorzien", aldus directeur Danny Bogaerts.  Ook in de beide afdelingen van GBS Haacht zal er die dag worden gestaakt en is er geen opvang voorzien. Eenzelfde scenario is voorzien voor de vrije kleuterschool De Pit in Haacht. 

Op het Tildonkse Sint-Angela worden alle leerlingen dan weer wel verwacht op school omdat ze ervan uitgaan dat de meeste lessen zullen plaatsvinden, al lieten ze in een brief aan de ouders wel weten dat de mogelijkheid bestaat dat het normale lesverloop die dag kan verstoord worden. "We verwachten dat leerlingen studiemateriaal bij hebben om zich tijdens eventuele studie-uren te kunnen voorbereiden op toetsen of te werken aan taken.", verduidelijkt directeur Ilse Van Ermengem. "Voor leerlingen die meerdere uren 'studie' hebben, proberen we een andere pedagogische invulling te geven zoals bijvoorbeeld film/documentaire met bepaald thema." 

Ook de ouders van leerlingen aan Don Bosco Haacht kregen deze week een brief. "Uit een personeelsbevraging en uit overleg met de vakorganisatie blijkt dat het aantal niet-stakende personeelsleden ontoereikend is om een normale schooldag te organiseren" zo luidt het daar. Hierdoor verwachten ze dat het normale schoolgebeuren op woensdag 20 maart ernstig zal verstoord zijn. De school vraagt de leerlingen indien mogelijk die dag thuis te blijven. De school zal wel toezicht organiseren op de aanwezige leerlingen. Verder geven ze nog mee dat de schoolbussen wel volgens het normale schema zullen rijden.  

Sandra Croes, verantwoordelijke IBO Het Wespenestje, liet alvast weten dat ook bij hen op woensdagvoormiddag geen opvang zal worden voorzien. "Omdat ook wij pas sinds vandaag op de hoogte zijn van het grote aantal scholen die aanstaande woensdag sluit omwille van de staking is het voor ons niet mogelijk nog opvang te organiseren in de voormiddag.", stelde ze. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio