Kunstenaar Gust Dierikx is overleden

Keerbergen - Op 20 maart is de bekende Keerbergse kunstenaar Gust Dierikx op 94-jarige leeftijd overleden.

Dierikx was naast schilder en beeldhouwer ook cineast en doceerde dertig jaar lang aan de Koninklijke Academie van Mechelen, waar hij tot ere-leraar werd benoemd.. In zijn gemeente stond hij als voorzitter mee aan de wieg van van de foto- en filmclub Keerpunt 65. Doorheen zijn lange creatieve leven ontving hij ook tal van onderscheidingen zoals de Prijs Charles Buls Brussel in 1945 en de Grand Pirx de la peinture van de Franse stad Roscoff. Als cineast maakte hij films als 'Ik ben een psychopaat' - waarvoor hij de Prijs van de Belgische film kreeg - 'Van Gogh in de Provence' en 'De Weg van Cézanne'. De Dijlelandse vergezichten, de boerenbevolking en de volkse traditie behoorden tot zijn geliefkoosde onderwerpen in zijn schilderijen, waarvan er meerdere in het gemeentehuis van Keerbergen hangen.

In 2004 ontving hij als eerste Keerbergenaar de cultuurprijs van de gemeente.

In september 2015 stelde GC Den Bussel werken van de kunstenaar tentoon, waarbij hij ook zelf nog een bezoekje aan zijn tentoonstelling gaf en hierbij aan enkele leden van het gemeentebestuur de nodige toelichting gaf.

Dierikx was weduwnaar van Francine Smeyers, zij overleed op 16 januari 2018. Beiden hebben ze in de WZC Seniorenrensidentie van Keerbergen gewoond. Ze hadden geen kinderen.

De uitvaart vindt plaats op woensdag 27 maart in de parochiekerk Sint-Michiel in Keerbergen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio