Politie waarschuwt voor Ierse reizigers

Keerbergen / Haacht / Boortmeerbeek - De politie van de zone Haacht-Boortmeerbeek-Keerbergen waarschuwt inwoners voor Ierse reizigers die hun klusdiensten aan een lage prijs aanbieden maar uiteindelijk op een agressieve manier een veel hogere factuur indienen.

Het fenomeen rond Irish travellers of Ierse reizigers is al langer gekend. Ieren of Britten - meestal Engelssprekend – gaan van deur tot deur om te vragen of ze “hulp” kunnen bieden met klusjes in of rond het huis. Ze bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra er betaald moet worden valt het bedrag een stuk hoger uit. In sommige gevallen vragen ze op zó’n agressieve manier om “hun” geld, dat mensen niet durven te weigeren. De travellers zijn te herkennen aan hun eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en hun Ierse accent. De politie vraagt met nadruk om hier niet op in te gaan.


De Irish Travellers rijden meestal rond in bestelwagens met Britse of Ierse nummerplaten, op zoek naar huizen waar schijnbaar werken aan dienen te gebeuren. Ze bellen aan en stellen voor om onderhouds- of herstellingswerken uit te voeren en dit altijd voor een wel zéér schappelijke prijs. Dat kan gaan van een dak- en gevelreiniging, over het herstellen van daken en schoorstenen, het aanleggen van opritten tot zelfs het onderhouden van tuinen. Je hoeft enkel in te stemmen en een voorschot te betalen. Dat voorschot hebben ze zogezegd nodig voor de aankoop van benodigde materialen en het huren van machines. Soms verdwijnen ze met het geld nog vóór de werken zijn afgerond of komen ze na het betalen van het voorschot niet meer opdagen.

Wanneer ze toch gestart zijn met de werken, blijkt vaak plots dat de uiteindelijke kosten veel hoger zijn dan aanvankelijk voorgesteld. Of ze menen nog andere "problemen" te hebben aangetroffen aan het huis, die naar eigen zeggen dringend behandeld moeten worden én – ra ra ra – waarvoor het prijskaartje plots een stuk hoger ligt. Wanneer de klant niet op het voorstel ingaat of weigert het resterende bedrag te betalen (veelal omdat de werken niet naar behoren zijn uitgevoerd), escaleert de situatie. De malafide klusjesmannen gaan over tot intimidatie of zelfs afpersing en weren daarbij het gebruik van geweld niet.
Zoals jullie ondertussen al weten: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook!
 

De politie raadt ook steeds aan om het ondernemingsnummer van het bedrijf te eisen, samen met een voorafgaande schriftelijke en gedetailleerde offerte. Ze roepen inwoners ook op om foto's van de voertuigen te maken, hun nummerplaten te noteren en eventuele flyers en visitekaartjes te bewaren.
Neem onmiddellijk contact op met de politie bij vermoeden van illegale praktijken. Zo luidt het nog. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio