Guldentop Veldwinkel neemt klanten terug mee in de tijd

Rotselaar - Sinds kort kan men voor een korte keten ook terecht bij de Guldentop Veldwinkel van Ward Janssen in Werchter. Hij teelt een 40-tal groenten en fruitsoorten op de wijze zoals onze grootouders dat deden en belooft producten zoals die vroeger ook smaakten.

Met de organisatie van de Week van de Korte Keten, die loopt van 4 tot en met 12 mei, wil de provincie Vlaams-Brabant hoeve- en streekproducenten of organisaties, die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor de korte keten, een duwtje in de rug geven door hun bekendheid te verhogen.

Eén van deze zeer korte ketens is zonder twijfel het kleinschalige landbouwbedrijfje van Ward Janssen. Een jaar geleden ging hij op een lap grond aan de Guldentop in Werchter van start met groenten- en fruitteelt, zoals onze vaders en grootvaders dit deden. Zonder grote machines, maar met noeste arbeid. Iedere dag opnieuw. Op basis van een doorgedreven planning als grootste motor. "Ik droomde er al geruime tijd van om mensen terug de echte smaak van produkten te kunnen aanbieden, zoals velen die nog kennen uit de tijd dat ze zelf nog klein waren en ze misschien zelfs meehielpen in de moestuin van hun grootvader.", steekt hij van wal. Zelf teelt hij al veel jaren groenten voor eigen gebruik en gaat hij hierbij op zoek naar de beste manieren om dit te doen. Afgelopen jaar besliste hij, na jarenlang als handelsingenieur in het onderwijs te hebben gestaan, om de stap te zetten en ook anderen van zijn vruchten te laten genieten. Alles zou hij zelf doen, van het opkweken van de plantjes in een warme, zonnige ruimte, tot het verplanten en uiteindelijke oogsten, waarbij ook de dagelijkse strijd tegen het onkruid centraal staat.  Maar anders dan onze grootouders, gebruikt hij hierbij wel moderne kleine tools, zoals de Japanse paper-pot, die het planten niet machinaal maakt, maar de handenarbeid wel gemakkelijkt, of werkt hij met insectennetten. Om dit alles rendabel te maken werkte hij een doorgedreven planning uit, waarbij hij de grond intensief gebruikt en meerdere oogsten naast en achter elkaar heeft. Zo combineert hij bijvoorbeeld erwten, radijsjes en broccoli omdat die op verschillende momenten worden geoogst. Een variatie die hij ook graag aan zijn klanten aanbiedt. "Mensen kunnen op die manier weer door de natuur worden verrast", aldus Ward. "Iedere week moet er wel iets anders worden geoogst. En dat weerspiegelt zich dan in de groenten- en fruitbakken - maar ook bloemen of eitjes van de eigen kippen - die mensen bij mij kunnen bestellen." Korter kan de keten inderdaad niet zijn. "De dag zelf dat ik het oogst, komt het bij de mensen zelf terecht, die het ook bij mij, kunnen komen halen", besluit hij. Intussen hebben ook restaurants al de weg naar zijn bijzondere moestuin gevonden. Want verser is bijna onmogelijk. 

Wie interesse heeft in de wekelijkse pakketten van Ward, neemt best een kijkje op de website http://www.guldentopveldwinkel.be of op de gelijknamige facebookpagina. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio