Berlijn, Londen, Parijs en ... Tremelo

Puigdemont voerde campagne ...op de wekelijkse dinsdagmarkt van Tremelo

Tremelo - De bezoekers van de wekelijkse dinsdagmarkt in Tremelo keken deze ochtend raar op. De Catalaanse president in ballingschap Carles Puigdemont maakte samen met Europarlementslid Mark Demesmaeker, Loryn Parys, Theo Francken en tal van andere lokale N-VA mandatarissen een wandeling over de markt. Tremelo als tussenstop tussen Berlijn, Parijs en Londen.

De dinsdagmarkt van Tremelo kan steevast rekenen op een vast publiek. Iedere dinsdagochtend zakken tal van Tremelonaren en bewoners van buurtgemeentes af naar het centrum voor hun wekelijkse boodschappen en babbeltje. Ook deze week was dit het geval, al verliep dit marktbezoek deze keer voor velen net iets anders. Met gefronste wenkbrauwen keken velen naar het groepje dat zich omringd door fotografen en journalisten, die zelfs van Spanje waren overgevlogen, over de markt begaf. Bij sommigen viel al snel de frank (of de euro), anderen moesten even worden geholpen. "Kent gij hem', vroeg Demesmaeker geregeld. "Dat is Puigdemont, de Catalaanse president." Waarop meestal een 'ah ja juist' volgde. Sommigen zullen in ieder geval vanavond iets aan de tafel te vertellen hebben, zij maakten even een praatje met Puigdemont, al gebeurde dat meestal via Demesmaeker die voor de vertaling naar het Engels zorgde. "Ik ken hem goed", vertelden sommigen trots. "Want wij volgen het nieuws en kennen de situatie waarin hij verkeert.'" Aan de campagnevoerders van Groen, die eveneens van de drukbezochte markt van Tremelo gebruik maakten om flyers uit te delen, moest hij in ieder geval niet worden voorgesteld. "Welkom in Tremelo", luidde het bij hen. Waarop zelfs even een gemoedelijke babbel volgde en ze elkaar zelfs succes wensten bij de komende verkiezingen. 

Na het marktbezoek trok de delegatie naar het Damiaanmuseum voor een kort bezoek. Want Damiaan, die kende Puigdemont wel. Van Tremelo had hij echter nog nooit gehoord. Alhoewel Tremelo naar verluidt werd gekozen als een voorbeeld van een typisch Vlaamse gemeente, de markt van Tremelo als voorbeeld van wat Vlaanderen is. Al waren er ook heel praktische motieven. Zo zou Puigdemont alleen deze ochtend tijd hebben gehad en was er op de markt van Tremelo de meeste kans om veel mensen te ontmoeten. Na Tremelo trekt Puigdemont naar Londen, ook Berlijn en Parijs kregen of krijgen een bezoek. En dus ook Tremelo. Plaatsen van waaruit hij niet alleen kandidaten steunt, zoals hier dus Marc Demesmaeker die zelf de Catalaanse zaak steunt en op Spaanse markten zelfs al herkend wordt,  maar waar hij ook zelf campagne voert, met de Spaanse TV in zijn kielzog. Want in Spanje mag hij geen campagne voeren, zo luidde het.  En dus doet hij het (onder meer) vanuit Tremelo. Tremelo als centrum van Europa. 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio