Bereikbaarheid van Den Box op de verkiezingsdag

Haacht - Voor de eerste keer zullen alle inwoners van Haacht hun stem uitbrengen op één locatie, namelijk in de nieuwe polyvalente zaal Den Box. Om zoveel mogelijk problemen mbt de bereikbaarheid te vermijden, geeft het Haachtse gemeentebestuur enkele tips aan de Haachtse kiezers.

Enkele tips voor een vlot verloop

·         Op je stembrief staat een uur van voorkeur. Het is niet verplicht om je op dat tijdstip aan te melden, maar het kan helpen om de drukte te spreiden.

·         Om 8.30 uur en na 14.00 uur is het vaak rustiger dan op andere tijdstippen.

·         Er zijn voldoende stoelen voor mensen die even willen gaan zitten.

·         Heb je moeite met grote masssa’s maar wil je toch zelf gaan stemmen? Spreek een van onze medewerkers - die je kan herkennen aan hesje - aan. De medewerker zal je begeleiden tot bij de voorzitter van je stembureau.

·         Ben je minder mobiel maar wil je toch graag zelf gaan stemmen? Maak een afspraak via DAV Mobiel (dienst aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers: 016 20 53 83) of via de vrijwilligers van de Mindermobielencentrale (016 61 91 11).

·         Er is een gescheiden toegang voor auto’s en zwakke weggebruikers. Fietsers en voetgangers kunnen langs het smalle autovrije pad van de Dijkstraat naar Sportveld.

·         Er zijn vier grote fietsenstallingen voorzien. Eentje is speciaal voor mensen die uit de richting van Wakkerzeel komen.

·         Er zijn driehonderd parkeerplaatsen rond Den Box waarvan zes voor andersvaliden vlak bij de ingang. Iets verderop zijn er extra parkeerplaatsen aangeduid die allemaal op wandelafstand van Den Box liggen: Evenementenweide, Spit, Waterleau, gemeentelijke loods en gemeentehuis Den Breughel.

·         Carpoolen met je (groot)ouders, buren of vrienden is gezellig. Fietsen is nog gezelliger!  

·         In de Boekweitstraat wordt tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Medewerkers aan de verkiezingen kunnen zich daar parkeren. 

 

De drukte spreiden

Stemmen is mogelijk tussen 8.00 en 16.00 uur. Om de drukte over de dag te spreiden werden de kiezers in acht  blokken van één uur verdeeld. Dat tijdsblok stond vermeld op de kiesbrief. Er wordt gevraagd om bij voorkeur (maar niet verplicht) binnen dat tijdsblok te gaan stemmen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met adressen zodat een gezin in eenzelfde tijdsblok valt.

 

Kom met de fiets

Er is voldoende parkeercapaciteit op het vrijetijdscomplex, maar om de dag vlot te laten verlopen moedigen we iedereen aan om met de fiets te komen of om te carpoolen. Er zijn vier grote fietsenstallingen voorzien. Eentje is speciaal voor mensen die uit de richting van Wakkerzeel komen.

 

Bereikbaarheid met de wagen

Wie toch met de auto komt wordt via eenrichtingsverkeer doorheen het vrijetijdscomplex geloodst. Er zijn een driehonderdtal parkeerplaatsen, voornamelijk achter het gebouw Den Box.

 

Vlak bij de ingang zijn er zes parkeerplaatsen voor andersvaliden. Iets verderop zijn er extra parkeerplaatsen die allemaal op wandelafstand van Den Box liggen: Evenementenweide (Dijkstraat), Spit, Waterleau, gemeentelijke loods (Nieuwstraat) en gemeentehuis Den Breughel (Wespelaarsesteenweg).

 

In de Dijkstraat en op de Wespelaarsesteenweg (vanaf de Nieuwstraat tot het kruispunt met de Kloosterstraat) mag je niet parkeren. Wagens en zwakke weggebruikers zullen maximaal gescheiden worden.

 

Van vier naar één

In het verleden werden er in Haacht op vier verschillende locaties stembureaus geïnstalleerd. Omdat er niet overal voldoende parking is, de nodige technische infrastructuur aanwezig is of een goede toegankelijkheid voor mindervaliden is, wordt er ditmaal gekozen om de verkiezingen te centraliseren in de nieuwe polyvalente zaal Den Box.

Het schepencollege keurde dit voorstel goed na overleg met de politie en verschillende gemeentelijke diensten. In heel wat andere gemeenten worden de stembureaus al langer gecentraliseerd en verloopt de stembusgang zonder problemen. De nieuwe multifunctionele zaal Den Box aan vrijetijdscomplex Den Dijk is geschikt om de verkiezingsdag goed en efficiënt te organiseren.

 

Assistentie politie

Dankzij de centrale organisatie van de kiesverrichtingen kan de politie haar agenten concentreren op één locatie. De politie stelt twee medewerkers ter beschikking die voornamelijk de afwikkeling aan de toegangen tot de site op zich zullen nemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio