Open KerkenDag belicht geschiedenis en bezienswaardigheden van Sint-Annakerk

De initiatiefnemers zijn er klaar voor Foto: Conny justé

Tremelo - Het was alweer verschillende jaren geleden, maar zondag 2 juni neemt de Sint-Anna kerk van Baal weer deel aan de Open KerkenDag. Die dag zetten de gemeente, de Cultuurraad, de Gidsenbond en de parochie tal van activiteiten op poten om zo het rijke verleden en de bezienswaardigheden van de kerk in de kijker te plaatsen.

5 jaar geleden namen ze in Baal voor het eerst deel aan de Open KerkenDag. Maar dan stopte het. De kerk vaker openstellen bleek ook geen sinecure bij gebrek aan de noodzakelijke bewaking. Nochtans kent de kerk een -zij het vaak onbekende - roemrijke geschiedenis en bevat het tal van unieke bezienswaardigheden.  Zo is er onder meer de mythe van de verdwenen kapel op de Balenberg en het gezonken klokske, het bewijs van Keltische aanwezigheid in Baal of het belang van die andere kapelletjes in Baal. Ook bezit de kerk een heel bijzondere beiaard, een zeldzaamheid voor een parochiekerk, die in 1894 aan de kerk werd geschonken door de wereldvermaarde klokkengieter en torenuurwerkmaker Edward Michiels, afkomstig uit Baal. De 13 klokken dragen bovendien de namen van zijn kinderen en kleinkinderen. Redenen te over om de kerk een dag lang centraal te stellen en tal van activiteiten errond te organiseren. 

Starten doen ze al om 8 uur met een vroege wandeling waarbij gidsen van de Tremelose Gidsenbond alles vertellen over dat gezonken klokske. Om 10 uur, herhaald om 13 uur, volgt dan een erfgoedwandeling waarin dieper wordt ingegaan in het rijke processie-verleden in de gemeente. In de kerk zelf kan men ook een bezoekje brengen aan een doorlopende expositie rond die oude processies, waarbij men misschien grootouders in aangepaste kledij op de foto kan terug vinden.  In diezelfde kerk kan men in de klokkentoren ook de beiaard en het orgel bekijken. Op dat orgel wordt om 15 uur ook door Koen Van Damme een concert gegeven.

Naar aanleiding van de huidige Open KerkenDag wordt ook het boekje dat lokaal historicus Jan Van Dijck in 1994 had gemaakt bij het 100-jarig bestaan van de kerk, heruitgegeven. In dit werk wordt uitgebreid ingegaan zowel op de voorgeschiedenis van de kerk als op de bouw en de vele pastoors die de kerk door de jaren heeft gekend. "Hierdoor krijgt men ook een mooi beeld van het leven in Baal doorheen al die jaren", aldus Omen L'Enfant (Kerkfabriek). Het werk kreeg meteen ook een update en aanvulling met bijkomende historische foto's die pas later naar boven zijn gekomen. Zo vindt men er onder meer ook info over de steenbakkerij die ten tijde van de bouw van de kerk op de Balenberg bestond, die dus de bakstenen leverde die voor de bouw van die kerk werd gebruikt. 

Dit en nog veel meer weetjes komen de bezoekers aan de Open KerkenDag zondag te weten. Om er vanaf nu een jaarlijkse traditie van te maken. Zo gaf burgemeester Bert De Wit (CD&V) nog mee."Tremelo heeft nog twee bijzondere kerken, eentje in het centrum en een andere in Ninde. Deze zullen de volgende jaren ieder apart aan bod komen."

Zondag 2 juni, 8-17 uur

Gratis.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio