Van Pethegem orgel staat weer wekelijks centraal

Keerbergen - De Keerbergse cultuurdienst schonk onlangs een cheque van 727,60 euro aan het Broederschap van Compostella dat sinds 1996 de kosten voor het onderhoud van het Van Peteghemorgel in de kerk van Keerbergen draagt. Vrijdag gingen in de kerk ook weer de wekelijkse zomerse orgelconcerten van start die voor het derde jaar op rij door de cultuurdienst worden georganiseerd.

In kerken vindt men orgels. Dat weet iedereen. Maar dat Keerbergen in het bezit is van een wel heel bijzonder orgel, dat is iets wat niet zoveel mensen weten. Zo vindt men in de Sint-Michielskerk, in het centrum van de gemeente, een orgel van de hand van Pieter Van Peteghem dat hij als balustrade-orgel  in 1770 bouwde en ook als zodanig in de oude kerk werd opgesteld. Bij de afbraak van deze kerk, waarvan alleen de toren is overgebleven, ijverde de Keerbergse heemkring, De Botermolen, voor het behoud van het orgel. Het orgel werd geklasseerd en juist voor de afbraak van de kerk gered, waarna het voorlopig werd opgebouwd in de lokalen van de heemkring, achter het oud gemeentehuis. Terwijl de redding redelijk snel lukt, bleek de zoektocht naar de financiën noodzakelijk voor de restauratie van het orgel niet zo evident. Nadat er immers een politiek akkoord was bereikt over die restauratie, veranderde einde jaren '80 de politieke samenstelling van het college, waarna werd beslist een restauratiedossier in 2 fazen op te stellen. De kast en de frontpijpen zouden eerst worden hersteld, nadien zou het binnenpijpwerk volgen. Tijdens de besprekingen met Monumenten & Landschap werd daarnaast overeengekomen om het dossier orgelkast-frontpijpen te subsidiëren en het 2de deel, het binnenpijpwerk, pas te restaureren nadat de plaatselijke gemeenschap ook een inspanning zou doen. Dat die fondsen uiteindelijk werden gevonden is vooral te danken aan Karel van Rompaey en Rik Schoovaerts, het Broederschap van Compostella, die daarvoor in 1991 een voettocht naar Compostella maakten. Pas nadat het Broederschap de belofte had gedaan om minstens het gemeentelijk aandeel van 600.000 BF voor de 2de faze te financieren, mocht het dossier immers definitief opgestart worden. Mede dankzij het door deze tocht ingezamelde geld kon het orgel worden gerestaureerd, en wordt het sinds 1996 ook onderhouden - dit twee keer per jaar- , waarna het haar plaats in de nieuwe kerk kon innemen. 


De perfecte restauratie en het continue onderhoud van dit bijzondere orgel bracht de Keerbergse cultuurraad drie jaar geleden op het idee om meer mensen te laten genieten van de bijzondere klanken ervan. En zo ontstonden de zomerse vrijdagconcerten, die niet alleen heel wat gerenommeerde organisten - die net omwille van het uitzonderlijk karakter van het orgel maar heel graag toezeggen - maar ook een groot aantal geïnteresseerden op die muzikale vrijdagochtenden tussen 10 en 11 uur naar de kerk lokten. Zo werden er vorige zomer van juli tot augustus in totaal 1200 bezoekers geteld. 
Op 5 juli gingen ook dit jaar de orgelconcerten weer van start en deze zomer gingen de initiatiefnemers hierbij nog een stapje verder om de toehoorders te bekoren. "Tijdens het concert zal niet alleen de organist live op groot scherm te zien zijn, maar zal ook het programma met informatie over de gespeelde nummers telkens op de muur worden geprojecteerd", vertelt Bettina von Winckelmann. "We willen de concerten zo laagdrempelig mogelijk houden. De toevallige marktbezoeker die graag even komt luisteren, is op ieder moment welkom en kan via de programmatie ook altijd volgen wat er gespeeld wordt. Luisteren is bovendien gratis, al wordt een kleine bijdrage voor het goede doel wel gewaardeerd."

Bijzonder dit jaar is ook dat er voor het eerst veel vrouwelijke organisten hun opwachting in de kerk zullen maken. "We zitten nu toch ongeveer aan 50/50, toch wel uniek", aldus nog Bettina. "Op 5 juli startten we ook met een vrouw, Marie-Ange Boost. Anderen komen graag terug, zoals de bekende organist Luc Ponet. Want de kans krijgen om op een perfect gerestaureerd en goed onderhouden Van Peteghem orgel spelen, die kans laten weinig organisten aan zich voorbij gaan.", besluit ze enthousiast.
En misschien ook niet onbelangrijk: na ieder orgelconcert wordt iedereen steevast een glaasje aangeboden en krijgen organist en toehoorders de gelegenheid om elkaar te leren keren. En wie hierbij graag anderen verbaasd over zijn of haar kennis, kan altijd toevallig laten vallen dat er tijdens de zomermaanden steeds een emmer gevuld met water in het orgel moet staan om uitdroging van het instrument te voorkomen. 
Iedere vrijdagvoormiddag van juli en augustus tussen 10 en 11 uur;, Sint-Michielskerk, Gemeenteplein, Keerbergen. 
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio