10-daagse Geestelijke Gezondheid wordt in Tremelo heel concreet aangepakt

Hulp voor medische kosten van Fé

Hulp voor medische kosten van Fé

Foto: Chantal Groenen

Tremelo - Op 1 oktober is de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van start gegaan. Het thema dit jaar is 'Samen Veerkrachtig'. Chantal Groenen uit Tremelo bewijst dat je dit heel concreet kan realiseren. Zij startte onlangs een inzamelingsactie voor alleenstaande moeder Elke en haar 17-jarige Fé dochter die met borderline kampt.

"Zo nu en dan zijn er mensen in je vriendenkring die, net als de kleine Pia voor wie massaal smssen werden gestuurd, eigenlijk ook een lawine aan steun verdienen en nodig hebben." Schreef Chantal Groenen uit Tremelo onlangs op haar facebookpagina. "Dit is zeker ook het geval voor Elke, een geweldige, alleenstaande, moeder die dag en nacht klaarstaat voor haar twee 17-jarige dochters, ondanks het feit dat ze zelf chronisch ziek is." En in plaats van er gewoon aan te denken, bleef Chantal niet bij de pakken zitten en besliste ze om zelf een inzamelingsactie, voor Elke en Fé, te organiseren. ""Elke is niet alleen emotioneel en fysisch aan het eind van haar krachten, maar ook financieel", verduidelijkte ze haar beslissing. "Al 3 jaar vecht ze om haar dochter Fé, die borderline heeft, overeind te houden. Ik hoop haar met deze actie toch een steun in de rug te kunnen geven." 

De lijdensweg van Fé

3 jaar geleden ontdekte Elke dat haar dochter Fé, op dat moment 15, aan automutilatie deed.  Het was het begin van een zoektocht naar hulp die tot op de dag van vandaag doorgaat. "Eerst is ze terecht gekomen bij het Yuneco crisis centrum,  er volgde een gedwongen opname in Tienen geweest, en een tocht van de ene hulpverlener naar de andere, CCG Aarschot, vzw Sporen, spoedopnames, groepspraktijk De Link in Rotselaar en van november 2018 tot juni 2019 dagopnames in Gasthuisberg Leuven", vertelt Chantal, met toestemming van Elke. "In februari 2019 is er vastgesteld dat Fé een emotieregulatiestoornis heeft, beter gekend als borderline.  De voorbije maanden heeft Fé 3 keer een zelfmoordpoging gedaan, heeft ze momenten dat ze in psychose gaat, schrijft ze afscheidsbrieven en praat over euthanasie.  En dan blijkt dat er nergens plaats is en ze dus op een wachtlijst wordt gezet." Intussen gaan de wekelijkse afspraken bij de psycholoog op de groepspraktijk door en probeert Elke om haar te laten begeleiden door een psychologe die specifiek rond borderline werkt. Om zo bij de reden te komen dat Chantal de inzameling start. 

"Voor een alleenstaande ouder is het al erg moeilijk om alle dagdagelijkse kosten alleen te dragen", aldus Chantal. "Maar als daar bovenop dan ook nog eens een gigantische medische rekening komt, dan wordt het elke maand zoeken hoe je het allemaal betaald krijgt. Alleen al de sessies bij de groepspraktijk kosten 50 euro per keer, waar ze niets van terugkrijgt.  De sessies bij de psychologe zullen 60 euro per keer gaan kosten. Bovenop alle andere medische hulp die er de voorbije jaren is geweest."

Voor ontspanning blijkt er helemaal geen geld, zo blijkt. "Fé zou het geweldig vinden om zanglessen te krijgen, maar daar is geen budget voor", gaat Chantal verder. "Ik zou het ook geweldig vinden als ze samen een tripje zouden kunnen maken, even weg zijn uit de dagdagelijkse zorg, stress en onbegrip ..."

Om het leven van Fé en Elke iets gemakkelijker te maken hoopt Chantal 5000 euro te kunnen inzamelen. "Momenteel staat de teller op 1411 euro", aldus nog Chantal. "We hopen binnen maximaal 86 dagen ons einddoel te kunnen bereiken."

Steunen kan via   https://www.doneeractie.nl/hulp-voor-de-medische-kosten-voor-17-jarige-f-233/-38342

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio