Freinetschool De Muze houdt Open Werfdag voor nieuwsgierige kijkers

© Jan Verheyen

Op zondag 20 oktober houdt de Haachtse Freinetschool De Muze een Open Werfdag. Die dag kan iedereen een kijkje komen nemen bij de grote verbouwingen van de school.

Conny Justé

Na jarenlang een onderkomen te hebben gevonden in containerklassen op Sint-Adriaan, is freinetschool De Muze dit jaar van start gegaan met een grootschalige renovatie van de oude jongensschool op Sint-Adriaan en de realisatie van een bijkomende nieuwbouw. Hierbij hebben ouders en sympathisanten niet alleen een groot deel van de rekening, maar ook van de bouw zelf voor eigen rekening genomen. Zo hebben een 30-tal vrijwilligers de houtskeletbouw tijdens de zomermaanden met een 300-tal strobalen opgevuld, een werk dat op heel wat belangstelling kon rekenen. "Om veiligheids- en verzekeringsredenen konden we,de vele geïnteresseerden niet binnenlaten om een kijkje te komen nemen", vertelt Jan Verheyen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de school . "Het zou ook te veel tijd in beslag hebben genomen om iedereen steeds rond te leiden." Al snel werd dan ook beslist om, na de beëindiging van de werkzaamheden rond de ruwbouw, een open werfdag te organiseren. Dit gebeurt nu zondag 20 oktober tussen 13 en 18 uur. Tijdens die Open Werfdag worden er rondleidingen gegeven, zijn er enkele activiteiten voor kinderen en is er een 'strobar' met een hapje en een drankje.

De werken gaan nog verder

"Maar de werken zijn wel nog lang niet gedaan", voegt hij er meteen volledigheidshalve aan toe. " De strobalenbouw is klaar en is aan de buitenzijde met kalk bezet", verduidelijkt hij. "Al komt de finale kalklaag er pas binnen een jaar op aangezien de strobalen en de kalklaag zich eerst moeten zetten en uitharden. Maar dit belet natuurlijk niet dat gebouw al in gebruik kan genomen worden. De binnenzijde wordt samen met de ouders geleemd tijdens het verlengd weekend van 11 november." Momenteel worden door de aannemer alle binnenmuren afgewerkt, komen er roofing, dakgoten en houtwerk aan de buitenzijde en worden er weldra pannen op het dak gelegd. "In november/december volgen dan nog vloeren en glaspartijen op het gelijkvloers en is alles wind- en weerdicht", besluit hij tevreden. "Waarna er kan begonnen worden met de technieken."

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs