Tremelo bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

Tremelo bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

Foto: www.tremelo;be

Tremelo - Het gemeentebestuur van Tremelo heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar zuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius.

In Tremelo staan momenteel 2.768 verlichtingstoestellen opgesteld waarvan 63 leds (2,5%). Tegen 2030 moeten alle verlichtingstoestellen met ledverlichting werken. "Het energieverbruik van openbare verlichting vertegenwoordigt ongeveer de helft van de totale energiekosten van de gemeente", verduidelijkt de bevoegde schepen Nick De Rijck (N-VA). " Bovendien stijgen de onderhoudskosten van de bestaande armaturen. Dankzij de snelle ledombouw zal de gemeente jaarlijks een aanzienlijke kostenbesparing realiseren en een daling van het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030. 

Voor de omschakeling mogelijk te maken sloot de gemeente Tremelo een akkoord met netbedrijf Fluvius. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 moeten er 225 toestellen per jaar worden omgebouwd.  "In eerste instantie zal de openbare verlichting op de verbindingswegen worden aangepakt", aldus nog de schepen. "De start hiervan is voorzien voor eind dit jaar. Daarna komen de zogenaamde binnengebieden aan bod."

Bij de nieuwe ledverlichting gaat het bijkomend om verlichting met een communicatieknop. "Iedere lamp zal apart kunnen worden aangestuurd", aldus nog de schepen. 

Aan deze vernieuwingsoperatie hangt, gespreid over 11 jaar, een kostenplaatje van 887.000 euro. "De gemeente zal echter ook jaarlijks een besparing op de openbare verlichting van gemiddeld 75.000 euro per jaar kennen", aldus nog de schepen. "Daarnaast zal de besparing door lagere onderhouds- en vervangingscontracten wellicht jaarlijks nog groter worden. Dit kan echter pas binnen een paar jaar worden geëvalueerd.", besluit hij. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio