Pol Vandyck lijst het rijke archief van Rik Wouters op

Tremelo is Rik Wouters nog lang niet vergeten

Tremelo is Rik Wouters nog lang niet vergeten

Pol Vandyck te midden van het grote archief van Rik Wouters Foto: Conny justé

Tremelo - in 2016 werd Rik Wouters, als eerste Tremelonaar die na Damiaan die eer had, tot ereburger van Tremelo benoemd. Alhoewel hij in 2017 is gestorven is Tremelo de man die als het geheugen van de gemeente wordt omschreven zeker niet vergeten. Zo zorgt vriend en bewonderaar Pol Vandyck voor een oplijsting van zijn grote archief dat aan de gemeente werd geschonken en zal hij deze maand, in het kader van de ontmoetingsdagen voor senioren, ook een lezing geven over diens leven en werken.

Afgelopen week zou Rik Wouters 82 geworden zijn. Meer dan 50 jaar lang zorgde hij ervoor dat Tremelo zijn verleden niet zal vergeten. In meer dan 20 boeken beschreef de heemkundig schrijver het roemrijke verleden van zijn gemeente. Het mag dan ook niet verbazen dat hij over al die jaren een enorm archief aan informatie had opgebouwd. Nadat dit archief twee jaar geleden aan de gemeente was overgedragen, nam zijn kameraad Pol Vandyck onlangs het initiatief om dit op te lijsten. "Toch wel een huzarenwerk", reageerde hij vanuit de kelder van het gemeentehuis, waar alles ligt opgeborgen. "Ik ben begonnen met een 4000-tal doodsbrieven te klasseren op jaar en plaats van overlijden. Mensen die een stamboom maken zullen hier wellicht nuttige informatie in vinden." Tijdens dit werkje ontdekte hij meteen al enkele interessante weetjes. "Zo ontdekte ik er de doodsbrief an Frans-Jozef Kolacny", vertelt hij. "De grootvader van de bekende Kolacny-broers is in Aarschot gestorven en Rik had zijn doodsbrief in zijn bezit." Daarnaast vond Pol ook fardes van parochiale geboorteregisters die soms 150 jaar oud zijn. "Verder bezat Rik ook ongelooflijk veel foto's", gaat hij verder. "Die probeer ik per thema te klasseren. Als ik niet weet wie of wat erop staat, belanden ze in de doos 'allerlei'.  Soms staat het op de foto, soms weet ik het zelf. Maar feit is dat iedere foto door mijn hand gaat." 

Verder vond Pol ook een 5000-tal doodsprentjes. "Alleen die van de laatste jaren breng ik in kaart, met hun bijnamen er natuurlijk bij, hetgeen voor Rik, die er ook een boek over schreef, heel belangrijk was." In een andere doos belanden de vele, vaak uiteenlopende, tijdschriften en kranten die Rik door de jaren heeft verzameld. 

5 weken is hij er intussen aan bezig, waarbij hij gemiddeld een 8tal uur per week in de kelder te vinden is. "Ik hoop dat het archief in de nabije toekomst voor iedereen toegankelijk zal zijn", aldus nog Pol. "Want wat Rik allemaal aan informatie heeft, dat zijn echte schatten."

Voor het zover is zal Pol in een lezing, in het kader van de ontmoetingsdagen voor senioren, op maandagnamiddag 18 november, dieper ingaan op het leven en de werken van Rik, waarbij hij zeker niet zal nalaten enkele persoonlijke anekdotes te vertellen.

De gemeente zal de boeken van Rik dan weer in de maanden november en december aan een voordeeltarief van 20 euro verkopen, dit in aanloop naar de feestdagen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio