Centrale rol voor Grand Veneur tijdens 11 november viering

Centrale rol voor Grand Veneur tijdens 11 november viering

Foto: Grand Veneur

Keerbergen - Omdat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd, steekt de gemeente Keerbergen de traditionele 11-november viering dit jaar in een nieuw kleedje. Een bijzondere rol is hierbij weggelegd voor de Grand Veneur, het bekende art deco gebouw dat een belangrijke rol bij die bevrijding heeft gespeeld.


Geen enkel gebouw in Keerbergen spreekt tot de verbeelding als de Grand Veneur. 
Het witte art-deco gebouw dateert uit de jaren 1930 en was oorspronkelijk een hotel-restaurant. Het was luxueus ingericht en had een groot park met meerdere tennispleinen. In de Tweede Wereldoorlog nam het Duitse leger het voormalige vliegveld van Keerbergen in en de Duitse piloten kregen de Grand Veneur ter beschikking.
In september 1944  wordt de regio bevrijd en nemen de Amerikanen bezit van het gebouw. In de Grand Veneur werd het coördinatiecentrum tegen de Duitse V-bommen op Antwerpen geïnstalleerd. Vanuit dit hoofdkwartier werd de operatie “Antwerp X” opgestart onder leiding van generaal Clare Armstrong. Bedoeling was de talrijke V1-bommen te onderscheppen die gericht werden op de Antwerpse haven en die oorspronkelijk uit de richting van Trier en later uit de richting Rotterdam kwamen. Aan de hand van de verzamelde gegevens probeerde men de aankomende V-bommen uit de lucht te schieten via artillerie of met behulp van de luchtmacht.
 De operatie ANTWERP X was een enorm succes. Van de 2394 gedetecteerde V-bommen werden er effectief 2183 uit de lucht geschoten.
 Na de oorlog werd het gebouw opnieuw een hotel, later het internaat van het Atheneum en tot slot kwam er de administratie van Scholengroep 5 zich vestigen. Nu is het een luxueus woonproject geworden in een groen parkdomein.
 
Schepen van cultuur Marc Vangrudnerbeeck (CD&V) : “Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de regio werd bevrijd en ook 75 jaar geleden dat operatie Antwerp X is gestart. De gemeente Keerbergen schenkt hier dan ook terecht aandacht aan. De gedenksteen geschonken door de stad Antwerpen is op maandag 11 november aanstaande tussen 15.00 uur en 17.00 uur te bezichtigen door het publiek. Kamp 44 uit Putte zorgt voor een re-enactment. We verwachten ook Amerkanen, nazaten van soldaten die waren verbonden aan Antwerp X. Het is voor iedereen een unieke gelegenheid stil te te staan bij deze Keerbergse geschiedenis en de gedenksteen te komen bekijken. “
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio