Ook Tremelo kan op de nodige steun voor 10 woningen rekenen.

Provincie renoveert 150 bijkomende woningen voor ouderen en mensen met een laag inkomen

Tremelo - De provincie Vlaams-Brabant keurde 15 nieuwe projecten in evenveel gemeentes goed voor de renovatie van woningen bij kansengroepen. Hiermee wil ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de veiligheid, de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. Het gaat om 150 bijkomende woningen, waarvan telkens 10 in iedere gemeente. Ook Tremelo kan op de nodige ondersteuning rekenen.

Provinciale ondersteuning

"We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde van Wonen. “Uit onderzoek blijkt immers dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig. Daarom zijn deze renovatieprojecten zo waardevol én ook succesvol, zoals de eerste resultaten in Tienen en Halle bewijzen”.

In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen, een eerste project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen. Ondertussen zijn er gelijkaardige projecten in Galmaarden, Geetbets, Halle, Landen, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge, Vilvoorde en Zaventem.
De provincie Vlaams-Brabant gaat nu ook in Aarschot, Bekkevoort, Diest, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Lubbeek, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw zo’n renovatieproject uitrollen. Voor Landen, Tienen en Vilvoorde betekent dit een vervolg omwille van de grote vraag.
In totaal zal er in 21 Vlaams-Brabantse gemeenten zo’n renovatieproject actief zijn. Dat aantal zal nog uitgebreid worden.

Per project wordt er, samen met de lokale besturen, 10 woningen geselecteerd. De bewoners kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. Op die manier kan de provincie een correcte renovatie garanderen. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een budget dat pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

De investering voor de renovatie van deze 150 huizen bedraagt 5 miljoen euro, dat is 300.000 euro per gemeente of 30.000 euro per woning.

 

Ook Tremelo kan op de nodige ondersteuning rekenen

"We hebben op dit moment nog geen woningen geselecteerd die voor de ondersteuning in aanmerking komen", aldus de bevoegde schepen, Werner Van Nuffelen (N-VA).  "Mensen die denken in aanmerking te komen mogen zich evenwel aanmelden aan het woonloket. Daarna zal de selectie gebeuren. We hebben niet enkel de 30.000 euro per woning die voorzien is maar begeleiden hen ook van A tot Z in de renovatie."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio