Claude Doom vertelt over de toekomst van het heelal

Claude Doom vertelt over de toekomst van het heelal

Foto: Natuurpunt keerbergen

Keerbergen - Op zaterdagavond 7 december vertelt Claude Doom, op uitnodiging van Natuurpunt Keerbergen, meer over de toekomst van het heelal.

"Wj leven op onze Aarde, in ons zonnestelsel met acht planeten, in ons sterrenstelsel dat we de Melkweg noemen en in het heelal, dat bijna 14 miljard jaar geleden is ontstaan met de Big Bang. Maar zal dit alles eeuwig blijven bestaan? De Zon zal uiteindelijk uitdoven en een onooglijke wit dwersterretje worden, dat weten we. Maar kan de Aarde blijven bestaan? En ons melkwegstelsel, met zijn honderden miljarden sterren, wat zal daarmee gebeuren over pakweg 10 miljard jaar, over 100 miljard jaar, over 1000 miljard jaar? En overal in het heelal zijn er zwarte gaten: kleine zwarte gaten zoals sterren en monsterachtige zwarte gaten in de centra van de sterrenstelsels. Zullen die over miljarden jaren niet alles opslokken wat in het heelal zit? Of zullen ze eerder verdwijnen, oplossen in de lege ruimte? We weten dat het heelal uitdijt. Het wordt dus altijd groter en ook kouder. Het is er nu al gemiddeld slechts min 270 graden, en die temperatuur zal nog verder dalen. Maar misschien wordt het heelal niet eeuwig groter, maar komt er een moment dat het terug kleiner wordt. Dan zal het steeds warmer worden in het heelal, tot het één hete brij is geworden en ineenstort in een “Big Crunch”. En tenslotte: hoe zit dat dan met de mens? Veronderstel dat we atoomdreigingen in klimaatopwarmingen overleven, kunnen wij blijven bestaan in een heelal dat eeuwig groter en kouder wordt? Of in een heelal dat snel krimpt en alsmaar heter wordt?", zo kondigt Claude Doom zijn presentatie van zaterdagavond .

De presentie neemt de toehoorders mee in dit fascinerend verhaal van de verre toekomst van het heelal en van de mens. 

Zaterdag 7 december vanaf 20 uur in GC Den Bussel, Haachtsebaan 54.  Toegang gratis voor leden Natuurpunt; anderen betalen 1 euro. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio