Groen reikt haar 10de Pluim uit

Sonia Crabbé Foto: if

Tremelo - Voor het 10de jaar op rij reikt Groen een pluim uit aan Tremelonaren die het afgelopen jaar hun steentje hebben bijgedragen om Tremelo socialer, duurzamer of groener te maken. Ze nomineerden hiervoor drie initiatieven. Stemmen kan tot 31 januari.

De drie genomineerden:

Sonia Crabbé

Sonia Crabbé, al jaren één van de meest bevlogen vrijwilligers van Ninde, geëngageerd in de Damiaanactie, de GROS en de parochie, draagt met haar warme hart elke dag Pater Damiaan z’n erfenis uit. In 2019 verzette ze nog een nieuw baken. Haar Groenekerkenproject maakte van de kerk van Ninde een gemeenschapshuis. Een kerk voor gebed én cultuur.

Met haar parochieploeg van Ninde sloopte ze de muur tussen de kerk en WZC Damiaan en creëerde zo een echte Damiaansite in het groen. Een plek waar ziek en gezond, jong en oud, ieder met zijn beperkingen en talenten, de ander vindt. Letterlijk muren afbreken en symbolisch bruggen bouwen maakte zo een ware plek van verbondenheid.
 

Hip & Groen

In september opende Laura Sacré in Baal Hip & Groen, dé winkel voor eigentijdse en bewuste famliies. Je kan er terecht voor alles wat je nodig hebt voor je kindje en jezelf, maar dan zonder de natuur geweld aan te doen. Laura wil iedereen ervan overtuigen even stil te staan bij de kleine dingen en laten zien dat wie bewust bezig is met ons leefmilieu, ook hip kan zijn!

Met Hip & Groen laat Laura iedereen kennismaken met de 'groene' en 'bewuste' keuzes die je tegenwoordig kunt maken. Enkel milieuvriendelijke producten, gemaakt in ateliers met goede werkomstandigheden en eerlijke lonen, waar geen kinderen aan het werk moeten.

 

Stef's Bee Garden

In mei begon Stef De Feyter aan een uniek project. Aan de voet van de Balenberg kocht hij een stuk landbouwgrond van 0,5 hectare, dat hij tot de thuisbasis wil maken van Stef's Bee Garden, een pedagogisch bijenproject.

De komende jaren wil Stef de huidige paardenwei omvormen tot een bijenvriendelijk perceel vol planten, bomen, bloemen, hagen en kruiden die voor bijen belangrijk zijn. Aan zijn inspanningen voor de bijen wil Stef later ook een pedagogisch project koppelen voor jong en oud. Want het is alle hens aan dek om het bijenbestand weer op te krikken. Hoe meer mensen daaraan meewerken, hoe beter.

En... speciaal voor dit project maakte Stef een "bee-bike". Zo verplaatst hij zich ook ecologisch.

 

Stemmen kan door een mailtje te sturen naar groen.tremelobaal@telenet.be

 

De vorige winnaars van de Groene Pluim

2010: Kids for Uganda (ontwikkelingssamenwerking)

2011: Luc en Luce Bonte (11.11.11 Tremelo-Baal)

2012: Chris Perdieus (kinderboek over milieuproblematiek)

2013: Natalie Eggermont (organisator trein naar VN-klimaattop)

2014: Ribbe de Bie (natuurjeugdvereniging)

2015: Fair Tradetrekkersgroep (vrijwilligers Tremelo Fair Tradegemeente)

2016: Fleur d'Ellemieke (bloemenpluktuin)

2017: Chiromeisjes Baal (duurzaam koken op kamp)

2018: De Mooimakers (vrijwilligers zwerfvuil)

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio