Zes aquarellerende vrouwen tonen gezamenlijk werk

Hilde Verhelst Foto: Conny Justé

Tremelo - Onder de naam 'Aquasix' stellen zes aquarillisten hun werk tentoon. Een blik achter het doek van de lokale kunstenaars.

Voor de laatste maal heeft leefgemeenschap Siddartha haar lokalen ter beschikking gesteld voor een tentoonstelling georganiseerd door de Tremelose Kunstkring Gesigneerd. Aquasix is de naam van deze tentoonstelling en zes dames hebben er hun handtekening onder gezet.

De Tremelose Brigitte Bott (waarover je alles te weten komt via http://nieuwsblad.typepad.com/tremelo/2008/10/op-de-sofa-bi-1.html) is de bezielster van het project. 'Ik wou al geruimde tijd een tentoonstelling organiseren rond aquarellen', vertelt ze. 'Het feit dat je met aquarellen zowel felle als zachtere tinten kan weer weergeven spreekt mij erg aan. Het is evenwel een moeilijke techniek om er echt iets moois van te maken en ik zag het dan ook als een uitdaging om hierrond een tentoonstelling te organiseren.'  Brigitte schildert ook zelf aquarellen en kende in die hoedanigheid heel wat dames met wie ze graag zou samenwerken. 'Zo kwam ik terecht bij Hilde Verhelst.'aldus nog Brigitte.

'Ik was zeer gevleid door Brigitte te worden gevraagd', bekent Hilde, die nochtans al geruime tijd schildert.. 'In de jaren '80 heb ik academie in Kontich gedaan, waarna ik kunstschilder Maurice Moret ontmoette.Hij heeft mij middeleeuwse technieken aangeleerd en gaf mij de mogelijkheid naar levend model te tekenen, iets waarvan ik altijd had gedroomd.' Hilde heeft zelfs een tijdje een schildersatelier in haar woning in Antwerpen gehad, maar woont nu in Begijnendijk. 

Behalve Hilde, neemt ook de in Herent woonachtige Roos Fobelets deel aan de tentoonstelling. Roos is als het ware een omnivoor wat het schilderen betreft. 'Ik probeer graag alle schildertechnieken uit en zo ben ik op een dag bij aquarel terecht gekomen', aldus de kunstenares. Bij aquarel trekken haar vooral de kleuren aan en de mogelijkheid om heel spontaan te werken. 'Momenteel ben ik met acryl abstract bezig', voegt ze er nog aan toe.

Ook Janke van der Tuin, uit Rotselaar,  experimenteert met heel wat verftechnieken, met een lichte voorkeur voor acryl evenwel. Natuur en landschappen zijn veel voorkomende thema's in haar werken. Bij puur acryl zul je vaak abstracte werken bij haar vinden. Ze schildert al zo'n 15 jaar.

Frieda Leysen, eveneens uit Rotselaar, heeft er - net als de meeste andere dames - ook al een aantal jaren Hagelandse Academie in Werchter op zitten. Bij voorkeur schildert ze aquarellen, waarbij ze veel belang hecht aan de sfeer of gevoelens die een werk kunnen losmaken.

Maria Winnepenninckx uit Werchter sluit de rij af. Als ervaren aquarelliste nam zij in het verleden al deel aan de Week van de Amateurkunsten in Tremelo. In mei konden haar werken bewonderd worden in de inkomhal van het vrijetijdscentrum de Mena in Rotselaar en nu dus bij Siddartha.  

Aquasix kan je nog bezoeken volgend weekend, 25 - 26 juni, tussen 14 uur en 18 uur, bij Siddartha, Bonten Osstraat 29 te Baal. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio