Tremelo verwelkomt rolstoeldansers uit binnen- en buitenland

Foto: Rolland Rotté

Tremelo - Op zaterdag 12 november zakten een honderdtwintigtal rolstoeldansers uit tal van Belgische provincies en Nederland af naar Tremelo om er deel te nemen aan de eerste recreatieve rolstoeldansdag, georganiseerd vanuit de rolstoeldansfederatie.

'De rolstoeldansfederatie had tot nog toe altijd wedstrijddansen, zoals het Belgisch kampioenschap, georganiseerd', vertelt ons Ronald Rotté, actief binnen de Keerbergse Amigo's.  'Daar ligt het accent op de klassieke salondansen.  Heel wat van onze dansers beheersen deze discipline niet in die mate om er een podiumplaatsmee te kunnen behalen. Met de huidige rolstoeldansdag willen we iedereen de kans geven zijn of haar kunnen aan een groter publiek te tonen. Daarnaast krijgen de clubs de kans om elkaar beter te leren kennen. Het accent lag de hele dag natuurlijk vooral op het maken van plezier. Ook bij de keuze van de dansen werd daar rekening mee gehouden, zo werd er gedanst op de ‘Zumba’, ‘Loco-loco’, Samba-Disco en  ‘country-disco’'.

Dat de nood aan een dergelijk initiatief groot was bewijst de deelnemerslijst. Naast enkele individuele deelnemers, waren er groepen uit tal van Belgische provincies aanwezig:  zo was er een grote groep uit West-Vlaanderen, ‘Den Optimist’ uit Ingelmunster, Antwerpen was vertegenwoordigd door ‘Dansprovant’ uit Merksem,  Limburg door ‘De Toekomst’ uit Lommel en Vlaams-Brabant door de ‘Keerbergse Amigo’s’.
Ook uit Nederland waren er enkele deelnemers, onder andere Corrie van Hugten, één van de bezielsters van Stichting Rolstoeldansen Nederland.

De dansdag werd officieel en feestelijk geopend door de schepenen Marie-Louise Maes en Vital Van Dessel.  'Rolstoeldansen moet zeker als een ‘sport’ worden beschouwd',' verklaarde schepen Maes na afloop - nadat ook zij een tijdje op de dansvloer had doorgebracht. 'Ik ben zeer verrast door de moeilijkheidsgraad en het inspannend karakter ervan.' Schepen Van Dessel was natuurlijk trots dat de eerste editie van de rolstoeldansdag doorging in de Damiaanschool. 'Het is immers een beetje ‘een thuismatch’ spelen in mijn vroegere school.'

Jef Boudewijns, voorzitter van de Belgische Federatie mocht het startschot geven voor de dansdag. Iedere club bracht eerst een eigen dans en nadien leerden de instructeurs een groepsdans aan alle deelnemers. De dansvloer stond telkens vol dansers.
Na de pauze met pannenkoeken voor iedereen ging het feest nog door tot 18 uur.
Op het einde had iedereen zijn ‘medaille’,  een aandenken van de gemeente Tremelo wel verdiend.
Deze werden uitgereikt door de nog aanwezige schepenen en de Tremelose burgemeester Paul Dams. Ook de helpers van de KWB Tremelo en de Botermolen uit Keerbergen mochten een medaille ontvangen, want zonder hun inzet en werk kon dit feest niet geslaagd zijn.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio