Decemberboowet in Jeugdhuis Den Borduur

Tremelo - Traditioneel wordt jeugdhuis Den Borduur in december ondergedompeld in een bepaald thema. Dit jaar zijn dit wind, zee, zeilen en matrozen en wordt het jeugdhuis een 'Decemberboowet'.
De maand december betekent al vele jaren meer dan alleen warme chocomelk, sneeuwmannen maken en examens. Zeker voor de Baalse jeugd en omstreken… December is dé maand van jeugdhuis Den Borduur. Een hele maand lang, elke woensdag, vrijdag én zaterdag (met uitzonderingen) zetten ze hun deuren open en verwelkomen ze de jeugd  in een speciaal thema. 'We toverden ons jeugdhuis, bestuur en activiteiten de laatste jaren telkens om tot een bepaald thema: cowboys en indianen, rusthuis, boerderij, après-ski, … You name is, we did it', vertelt Toa Van der Veken. 'Zo vormden we ons jeugdhuis om tot Decembersaloen, decemberrust, decemberhutte. '
 
Ook dit jaar werd een nieuw thema gevonden: de Decemberboowet.  'Elke woensdag, vrijdag en zaterdag (met enkele uitzonderingen) zetten wij onze kajuit open', gaat Toa verder. 'December is al koud genoeg en in plaats van in de zetel thuis te liggen, maken wij het gezellig in onze boot, Baalsebaan 253 in Baal.'
 
Jaarlijks zijn er enkele evenementjes die terugkomen doorheen de decembermaand. Niet alleen omdat ze dan herkenbaar zijn door oude en nieuwe leden, maar ook omdat hun succes al werd bewezen. 'We beginnen de decembermaand met een fikse duik : Den bowet verzoape. De aftrap van de decembermaand, 30/11,  beter bekend als Den Toog Toedrinken. We drinken letterlijk de toog toe… Er wordt gedronken uit flesjes, lege flesjes komen in bakken en we ‘metsen’ de toog toe,', verduidelijkt Toa. 'Omdat vele van onze leden examens moeten afleggen in december of dienen te studeren, geven we hen de kans om elke woensdag uit te waaien in onze bowet.'
 
Vrijdag 6 december gaan ze te water als Bateaux Migraine en Kees, een kaas- en wijnavond. 'Er is een assortiment van wijnen waaruit de leden kunnen stemmen op de beste witte en rode wijn. De wijn waarop het meeste werd gestemd, komt later standaard in het assortiment van het jeugdhuis', gaat ze verder. 'Na een avondje wijn proeven met een stukje kaas, volgt Koete veu Hering, beter bekend als wiestornooi. Groot en klein is welkom om te komen mee kaarten. Voor de mensen die niet willen/kunnen wiezen, zijn er andere spelletjes beschikbaar (bv. Monopoly e.d.) De winnaar van het wiestornooi mag zich verwachten aan een mooie prijs.'
 
Dat niet alleen de zeemeerminnen kunnen zingen, proberen ze te bewijzen in de muziekquiz, ‘Wa’st geload in’t kajoat?’ (Voor degene die niet bekend zijn met het Baalse accent: ‘Wat is het geluid in de kajuit?’). Meer informatie rond de muziekquiz op 13 december volgt.
 
Naast de Decemberboowet valt er nog iets te beleven in Baal op 14 december. Even verderop staat de tent van ’t Vlaams Schlagerfestival op z’n kop. Om dit vrolijk festijn in gang te zetten, is het ‘Happy aarrrrghh’, meer bekend als ‘Happy hour’. Twee voor de prijs van één, voor het feestgedruis wordt verdergezet op het Schlagerfestival.
 
Op vrijdag 20/12 komen ze oude bekenden tegen, niet alleen achter de toog, maar ook door de boxen van de bowet galmen ‘goude ouden’. Na stemming wordt er een top 100 samengesteld van de beste hits doorheen de straten van Baal heen. Tijdens dit muzikaal spektakel voorzien Schipper Eric (vroegere uitbater Hand in Hand) en Kap’tein Luk (vroegere uitbater Loeterjan) iedereen van de nodige drankjes. Na enkele jaren van zee te zijn te zijn geweest, nemen ze het stuurboord nog eens in de hand en varen ze iedereen de zee op en veilig terug aan wal.
 
'Met pijn in het hart nemen we afscheid van de twee legendarische ex-kapiteins  van Baal en varen we door naar de volgende dag in onze bowet', aldus Toa. 'Maar niet te lang getreurd, want er liggen zwoar kapers oep de kust! De zware bieren-dag in onze kajuit is niet voor platte matrozen… Een assortimentje van lekkere, zware bieren neemt ons op 21 december mee naar de zeven zeeën. We hebben lang genoeg het water op gezeten, tijd om voet aan land te zetten. Op kerstavond enteren we int doenker, doen we een middernachtwandeling met tussenstop (lees: weinig wandel, veel stop)
De feestdagen zijn heerlijk, maar wie toch even wilt ontsnappe aan de moe is welkom in onze kajuit op 25 december.'
 
Na twee (of meerdere) dagen te hebben getafeld bij familieleden met de nodige etiquette, is er bij de matrozen nood aan Zeilen zonder roer. Om geen reden, gewoon zeilen en Kerstmis afsluiten op onze manier! ZZR, gewoon, omdat het kan op 26 december.  
Het eten met Kerstmis is nog maar juist gezakt, of er zijn al Ribbekes, veu ’t ete vrijdag 27 december.
 
'“Niet eten voor je gaat zwemmen”, een welbekende zin van de moemoe. Matrozen  lappen die natuurlijk aan hun laars en doen dat juist wél. Na ribbekes op vrijdag, gaan we zwemmen op zaterdag. Niet zomaar zwemmen, we gaan op plundertocht naar Tiki-eiland (Subtropisch zwembad Tikibad) en vieren dit nadien met de Foaf in De Toekomst.
Het was een zwaar weekend… Nood aan hangen in de zetel en films kijken… Zelfs daar zorgen we voor! Zondag draaien we Piratjes oept groet scherm, de films van Pirates of the Carribean met de nodige zeteltjes en popcorn.', besluit Toa.
 
Jeugdhuis den Borduur straalt niet enkel in december. 'Het hele jaar door zijn er dé figuren in het jeugdhuis waarop we als bestuur fier zijn: man van het jaar, vrijgezelin van het jaar, pechvogel van het jaar, en zo meer. We zetten niet alleen deze personen graag in de bloemetjes, ook evenement van het jaar, bier van het jaar etc. Laat het ons de Pluche Papegoikes noemen, de Awards van Jeugdhuis Den Borduur.  De leden hebben de kans om op voorhand hun ‘awardskeuze’ bekend te maken. 
December loopt op z’n einde, maar we gaan het nieuwe jaar niet van start zonder Nieuwjaarszingen. Aven bowet, nieven bowet, … Je kent de rest wel.', aldus Toa.
 
 
Meer informatie  op de Facebookpagina of op www.jhdenborduur.be
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio