FOTO. Levensechte militaire oefening

Rotselaar - Maandag vond er in Rotselaar een grootscheepse militaire oefening van het Bataljon Bevrijding - 5 Linie uit Leopoldsburg plaats.

Afgelopen maandag vond er in Rotselaar een grootscheepse militaire oefening van het Bataljon Bevrijding - 5 Linie uit Leopoldsburg plaats. Ter voorbereiding van hun internationale opdrachten voert deze eenheid geregeld levensechte oefeningen uit, bij voorkeur samen met burgers. 'Vaak gebeurt dit in de kazerne', verduidelijkt lt-kol Chris Vanhove. 'Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, doen we het deze week in twee van onze petersteden. Maandag gebeurt het in Rotselaar, woensdag is het de beurt aan Maaseik.' Maandag werden in Rotselaar zo'n honderdtal personen geëvacueerd vanuit enkele lokale verzamelpunten. 'We konden hierbij rekenen op de medewerking van enkele scholen', aldus nog Vanhove. 'Verder waren ook verscheidene senioren bereid mee te werken. Iedereen werd naar naar de Festivalweide gebracht, die nu dienst deed als centrale verzamelplaats, van waaruit de geëvacueerden dan normaal gezien naar de luchthaven zouden moeten worden gebracht. Maar zover gaan we dit keer niet in onze realiteitszin.', voegt hij er lachend aan toe. De realiteit werd dan weer wel benaderd door er onvoorziene omstandigheden in te bouwen. 'Zo zullen er mensen die op onze lijst staan niet komen opdagen. Wij moeten die dan bij hen thuis gaan ophalen.' Volgens Yves Mommens, de PR-officer van het leger in Vlaams-Brabant, past de oefening in Werchter binnen operatie ‘Steady Lion’ van de zogenaamde European Battle Group. ‘Leuven is daarin de hoofdstad van het fictieve land Lovania. Maar dat is puur op papier, want Leuven speelt geen actieve rol in de oefening.’

Na de militaire oefening werd de Festivalweide opengesteld voor het publiek, dat er een demonstratie van de militaire voertuigen kon bijwonen.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio