Unieke vondst zeereptiel te zien op 38e Nautilusbeurs

De gevonden onderkaak Foto: Nautilus Gent

Gent - Nautilus Gent organiseert op zondag 17 maart voor de 38e keer de Nautilusbeurs. De vereniging van verzamelaars van fossielen en mineralen stelt er onder meer een unieke onderkaak tentoon die enkele leden vorig jaar vonden tijdens een uitstap naar de Cap Blanc Nez.

De gevonden onderkaak bleek na onderzoek afkomstig te zijn van een Platypterygius, een diersoort die behoort de de vissauriërs. Deze zeemonsters, die enige gelijkenis vertonen met de dolfijnen van vandaag, werden vermoedelijk tot zeven meter lang en stierven ongeveer 93 miljoen jaar geleden uit.

De eerste vondst werd gedaan door studentlid Michiel Goossens. Iets wat leek op een bot maakte al snel deel uit van een groter geheel. Een paar uur graven en samenwerken later slaagde een tiental Nautilusleden erin de volledige onderkaak te bergen. Na een jaar van puzzelen en lijmen vormen de 155 fragmenten intussen een onderkaak van 60 cm lang die plaatst bood voor twee rijen van 20 tanden.

Naast de onderkaak worden ook blokken met wervels en beenderen van het voorhistorisch zeereptiel tentoongesteld. Die werden eind vorig jaar gevonden door verzamelaar Louis de Putter in de buurt van de eerste vindplaats. Uiteraard kan men op de beurs ook andere fossielen en mineralen bezichtigen.

De 38e Nautilusbeurs gaat door op zondag 17 maart in het Koninklijk Atheneum op de Voskenslaan in Gent van 10 tot 18 uur. Meer info vindt u op de website van Nautilus Gent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio