Joost van Hyfte: de man die zijn volk opnieuw leerde koken

© Musichall

Fier als een gieter stapte kok/komiek Joost van Hyfte gisteren het podium van de Capitole op voor zijn eerste dvd-opname. Met zijn nieuwe concept 'culinaire comedy' brengt hij een hilarisch verhaal van anekdotes en grappen uit het échte keukenleven, terwijl hij live een maaltijd bereidt voor een koppel willekeurig gekozen toeschouwers.

Cédric Maes

Met de gevleugelde woorden 'Goeienavond Capitole!' kwam de enthousiaste Van Hyfte het podium opgewandeld. Dat de Capitole maar half gevuld was, liet hij duidelijk niet aan zijn hart komen, want Van Hyfte had er zin in.

Na een zeer uitgebreide kennismakingsronde met het publiek, begint Van Hyfte zijn verhaal bij het ontstaan van zijn passie voor koken. In geuren en kleuren - en met een portie hilariteit - vertelt de komiek over zijn voorliefde voor basisingrediënten en de overload aan ongebruikte keukentoestellen die iedereen in huis heeft. Uiteraard kunnen ook de kookboeken niet ontbreken. Boeken met haalbare toprecepten die vol staan met ingrediënten die niemand kent, daar heeft Van Hyfte het niet voor. 'Wat is er mis met de goede boerenkost?' vraagt hij zich terecht af.

Chez Jos

Na de pauze blikt Van Hyfte terug op zijn tijd als student in Hotelschool Ter Duinen en zijn gloriejaren in het leger als dienstplichtige: herkenbare en grappige situaties die het publiek al snel doen dubbelplooien van het lachen. De kok/komiek neemt opnieuw uitgebreid de tijd om het publiek te leren kennen en nodigt dan een willekeurig koppel uit op het podium. Restaurant Chez Jos is geopend en Van Hyfte begint op het podium aan een maaltijd voor het uitgekozen koppel.

De geur van gestoofde ui, gebakken scampi's en ingekookte witte wijn verspreidt zich al snel over de volledige zaal. Een vijftiental minuten en veel gelach later kan het koppel beginnen eten, en kijkt de zaal met het water in de mond toe. Als afsluiter slaat Van Hyfte nog snel een verse sabayon uit zijn mouw. Van Hyfte's culinaire comedy is een boeiend en grappig concept dat een nieuwe dimensie geeft aan het beleven van een geslaagde comedy-avond.